От х:

Днес в x:

Гълъб Донев свиква Съвета по сигурността

"Риск за националната сигурност на България има, но няма пряка военна заплаха до този момент за България", каза служебният министър-председател Гълъб Донев в предаването „Неделя 150“ по БНР по повод ескалацията на напрежението на военния конфликт между Русия и Украйна.

По думите му обявената частична мобилизация от президента на руската федерация води до ескалация на напрежението, до това държавите в Европа, които са близо до конфликта между Русия и Украйна, да нямат сигурност за това доколко военните действия ще продължат и с какъв интензитет.

Премиерът Донев съобщи, че ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя, който следващата седмица, вероятно в четвъртък, ще вземе съответните решения и мерки. „Да сме готови за реакция, а не някакви други действия, които са свързани с подготовката на армията“, уточни той.

"Ние не подкрепяме военните действия от страна на Русия в Украйна", добави Гълъб Донев, като посочи, че страната ни няма да подкрепи и резултатите от референдумите в самообявилите се републики Донецка и Луганска, и в областите Запорожие и Херсон. Според премиера трябва да има единен отговор от ЕС при бежанска вълна от руски граждани. 

Във връзка с търговете за доставки на втечнен газ Гълъб Донев посочи, че интерес към тях има от доста фирми, които са производители, доставчици, а не посредници. Той добави, че няма информация за участие на „Газпром“.

Първият търг е за доставката на газ за ноември и декември месец. За ноември търгът ще приключи в началото на октомври, а за декември в средата на месеца. Пуснат е още едногодишен търг за доставка на втечнен газ за 2023 г. и дългосрочен търг, десетгодишен, за доставка на газ на терминала край Александруполис, който ще приключи март месец. Предвижда се през октомври, когато е търгът в Гърция за терминал „Ревитуса“, България да участва, за да си осигури слотовете, времето и капацитетите, необходими за регазификация и съхранение на газа, който впоследствие да бъде включен в газопреносната мрежа на страната ни. Премиерът добави, че ще бъде обявен договор от „Булгаргаз“ и за газов хъб „Балкан“. Донев потвърди, че от 1 октомври интерконекторът с Гърция ще влезе в търговска експлоатация.

По повод инфлацията в България, премиерът заяви, че тя е 17,7%, докато в ЕС стойностите са между 7 и 8%. По думите му основният причинител на инфлацията са енергоносителите. Донев добави, че страната ни има национални проблеми, които влияят на инфлацията, различни от факторите, които са общи за Европейския съюз.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини