От х:

Днес в x:

23 000 деца тръгват на училище в Хасковско, едно училище остава затворено

Близо 23 000 деца се очаква да тръгнат на училище от 15 септември в Хасковска област, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в Хасково Веселина Павлитова. Учениците ще се обучават в 76 училища в региона, в 3 центъра за специална образователна подкрепа, както и в 36 детски градини в предучилищна възраст.

Първокасниците в областта се очаква да са 1835, като 741 ще са в община Хасково.

Окончателно е утвърден държавният план-прием. От 78 паралелки са реализирани 76, от които 45 са професионални, а профилираните са 31 плюс 2 задочни. В 8 клас се очаква да постъпят 1604 ученици.

Закрити са общо две паралелки. Едната е закрита още след първо класиране в СУ „Христо Ботев“ в Ивайловград, като учениците се преляха в друга профилирана паралелка. Сега е закрита една профилирана паралелка в Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Димитровград.

Училищата в региона са в готовност да отворят врати в първия учебен ден, с изключение на едно. Това е ОУ „Христо Смирненски“ в димитровградското село Радиево. От Община Димитровград са направили организация и около 100 ученици от школото ще се обучават в Езиковата гимназия „Д-р Иван Богоров“ в Бригадирския град до завършването на ремонта. Децата ще бъдат извозвани с автобус.

Веселина Павлитова заяви, че от информацията, подадена от училищата, няма да има проблем за отоплителния сезон до края на настоящата 2022 г.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    11
    111Ф
    30 -1
    18:00, 14 сеп 2022
    До преди тридесет години в град Хасково имаше около петнадесет училища които приемаха първокласници в тези училища в началото на всяка учебна година постъпваха средно около 1700 първокласника а може да са били и повече и това е само в град Хасково, а сега в цялата Хасковска област са се събрали едвам едвам 1835 първокласника за тази учебна година.Това означава само едно нещо,пълна трагедия след има няма още тридесет години, ще започнат да се закриват и училища за средно образование,а след това ще започнат да се закриват и висши учебни заведения защото няма да има ученици.Имаме тотален демографски срив на територията България. УЖАС
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини