От х:

Днес в x:

Почти 2 пъти над максимално допустимите норми на SO₂ във въздуха на Димитровград

Димитровградчани започнаха месец септември с нова порция SO₂, днес 1 септември по данни на АИС в центъра на града, е регистрирано почти двойно превишение на максимално допустимите нива на SO₂ във въздуха.

По обед в 12 часа е регистрирано средночасово количество на SO₂ със стойност от 581,76 µg/m3, като максимално допустимото ниво е 350 µg/m3 средно за час.

Трябва да припомним, че димитровградският ТЕЦ възобнови работа след дълъг ремонт, но след който един от основните видими за жителите на града проблеми, изпускането на неорганизирани емисии от сградата на предприятието, не бе отстранен.

ТЕЦ "Марица 3" Димитровград от началото на седмицата отново работи, след като в края на милата седмица "изпуши" с огромни и стряскащи количества димни газове (както ви показахме), което вероятно се е дължало на технически проблем при вдигане на мощностите на централата. Видимо от данните, след 3-4 дни работа на предприятието е регистрирано и първото превишение на допустимите норми. Малко е вероятно, това да е пренос на въздушни маси, каквато е обикновено тезата на Юлиян Семерджиев, който е представител на ТЕЦ-а, защото соченият за основен замърсител в Гълъбово ТЕЦ "Брикел" от 14 август не работи. Вероятната причина за регистрирането на превишението е смяна на посоката на вятъра, който е довел неорганизирани емисии от ТЕЦ-а в посока Димитровград и те са регистрирани от АИС Димитровград. През останалото време, когато вятърът не е към Димитровград, замърсяванията не се регистрират, защото дори в Хасково няма АИС за следене на качеството на атмосферния въздух.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    С.
    с.Брод
    9 0
    08:34, 2 сеп 2022
    А вятърът когато е в друга посока там не живеят ли хора !
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини