От х:

Днес в x:

Поставиха контейнери за пластмасови бутилки още на 10 места в Хасково

Нови специализирани съдове за разделно събиране на отпадъци от опаковки от пластмасови бутилки са поставени на десет точки в Хасково. ЕКОПАК България заедно с Общината са определили тези места по пешеходни зони и паркове в града.

Съдовете  са предназначени само за отпадъци от пластмасови бутилки за напитки до 3 литра. Целта  е да се дадат повече възможности използваните пластмасови бутилки да бъдат събирани на определени место и след това преработвани и рециклирани,  вместо да попадат в депата за битова смет.

Ако бъдат събрани разделно, пластмасовите бутилки за напитки са материал, който ефективно може да бъде рециклиран и от него да бъдат произвеждани нови бутилки за напитки. Това е стремежът, заложен в директивата на Европейския парламент за опаковките и отпадъците от опаковки от 2018 година. Тя гласи, че най-късно до 2029 година България трябва да събира 90% от пластмасовите PET опаковки за напитки и да влага най-малко 30% рециклиран материал в новите бутилки. До момента от рециклираният PET материал се произвеждат основно дрехи, чанти и други продукти за многократна употреба. Но предстои това да се случва в много голям мащаб и с производството на нови бутилки за напитки. По този начин бутилката отново ще се превръща в бутилка. Събраните бутилки от новите специализирани контейнери в Хасково също ще спомагат за осъществяването на тази цел.

Три от локациите на новите контейнери в Хасково са на Ямача: в близост до монумента „Света Богородица“, на ул. „Бойдю Панайотов“, срещу №8, на ъгъла на улиците „Заря“ и „Цар Симеон Велики“. Четири от съдовете са разположени в парк „Кенана“: на входът от към ул. „Стара планина“,на пешеходна алея до х-л „Европа“, преди зоопарка и до езерото.

Още нови места за събиране на пластмасови бутилки има в парка на кв. „Куба“, на/ул. „Металик“, парк под „Авеню“ на ул. „Роза“ и парка на ул. „Гоце Делчев“.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ve
    Venom
    9 -1
    22:27, 22 авг 2022
    Какво ще ми слагат контейнери като почти никой не спазва разделно изхвърляне!
    Нека направят както е в Германия по супермаркетите им - на входа има място за събиране на пластмасови бутилки и ти издават бележка и за три върнати пластмасови бутилки и ти дават една безплатна бира! А за една чанта празни бутилки от литър и половина и пиячката ти е осигурена за вечерта.
  • 2
    Ру
    Румен
    5 0
    09:05, 23 авг 2022
    Орките от кв "Република " ще им видят сметката в най-скоро време. Ще ровят вътре и ще търсят "злато" и ще ги счупят .....дано да се лъжа....
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини