От х:

Днес в x:

17 °C

Четвъртокласници учат първолаците как да събират разделно боклука

  Четвъртокласници от „А“ клас на училище „Хр. Смирненски“ в Хасково разработиха урок за „зелени патрули“. Чрез него10-годишните образоват най-малките в училището- първолаците защо е важно да пазят чиста околната среда и как да събират боклуците разделно.

  Директорът Венко Точевски приветства идеята и подкрепя децата в усилията им да образоват по-малките по лесен и достъпен начин, на език разбираем за тях.

  Те са Митко, Криси, Ная, Идил, Ради и Рая. Те са приятели и врагове на боклука.

  Идеята да създадат забавен урок за по-малките ученици в училището на екотематика тръгва виждайки всеки ден как много от съучениците им изхвърлят боклука не в кошовете, а на улицата.

  „Всички заедно стигнахме до идеята, че трябва да направим нещо!“, споделя Криси Коева."Решихме да покажем на малките ученици, че всичко зависи от тях самите и трябва да пазят Земята ни чиста, защото един ден ще си имаме сериозни проблеми", добавя Рая. Така заедно с останалите петима от класа й -Идил Идризова, Ная Вишинска, Митко Димитров, Криси Коева, Раделина Чанкова и Рая Братанова започват да пишат сценария на урока, а след това измислили и игрите. Набавят си и необходимите материали. И всичко това правят сами, не търсят помощ дори от учителките си, защото решават, че този път ще се справят без помощта на възрастните. Класната им Росена Хаджиева обаче ги подкрепя в начинанието им.

  Първият урок в два от първите класови минава много успешно, и насърчена от това шесторката проведе днес втория си урок.

  Всяко обучение тръгва с екорап върху тематична песен, посветена на отпадъците и тяхното разделно събиране. Така малките ученици още в началото попадат в неформална среда и бързо се потапят в темат не по задължение, а по естествен начин-чрез музиката и танца. По -нататък четвъртокласниците разясняват на малките за символите на жълтия, зеления и синя цвят на кошовете за отпадъци и какъв боклук се изхвърля във всеки от тях. Урокът продължава и със забавната игра-викторина „Не се сърди боклуче“.

  Проектът им е толкова интересен и освен образователен, е и  със страхотен ефект за общуването между децата в училище, за създаването на приятелства между малки и големи, за преборване дори на агресията, заради близостта, която се получава помежду им като принадлежност към единна кауза.

  Въпреки че все още образователният урок на четвъртокласниците от „Смирненски“ си няма име, той има страхотен потенциал и със сигурност би трябвало да бъде развит и подкрепен дори и на общоградско ниво.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 12.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
  12 юли 2020
  Последни новини