От х:

Днес в x:

14 °C

Четвъртокласници учат първолаците как да събират разделно боклука

  Четвъртокласници от „А“ клас на училище „Хр. Смирненски“ в Хасково разработиха урок за „зелени патрули“. Чрез него10-годишните образоват най-малките в училището- първолаците защо е важно да пазят чиста околната среда и как да събират боклуците разделно.

  Директорът Венко Точевски приветства идеята и подкрепя децата в усилията им да образоват по-малките по лесен и достъпен начин, на език разбираем за тях.

  Те са Митко, Криси, Ная, Идил, Ради и Рая. Те са приятели и врагове на боклука.

  Идеята да създадат забавен урок за по-малките ученици в училището на екотематика тръгва виждайки всеки ден как много от съучениците им изхвърлят боклука не в кошовете, а на улицата.

  „Всички заедно стигнахме до идеята, че трябва да направим нещо!“, споделя Криси Коева."Решихме да покажем на малките ученици, че всичко зависи от тях самите и трябва да пазят Земята ни чиста, защото един ден ще си имаме сериозни проблеми", добавя Рая. Така заедно с останалите петима от класа й -Идил Идризова, Ная Вишинска, Митко Димитров, Криси Коева, Раделина Чанкова и Рая Братанова започват да пишат сценария на урока, а след това измислили и игрите. Набавят си и необходимите материали. И всичко това правят сами, не търсят помощ дори от учителките си, защото решават, че този път ще се справят без помощта на възрастните. Класната им Росена Хаджиева обаче ги подкрепя в начинанието им.

  Първият урок в два от първите класови минава много успешно, и насърчена от това шесторката проведе днес втория си урок.

  Всяко обучение тръгва с екорап върху тематична песен, посветена на отпадъците и тяхното разделно събиране. Така малките ученици още в началото попадат в неформална среда и бързо се потапят в темат не по задължение, а по естествен начин-чрез музиката и танца. По -нататък четвъртокласниците разясняват на малките за символите на жълтия, зеления и синя цвят на кошовете за отпадъци и какъв боклук се изхвърля във всеки от тях. Урокът продължава и със забавната игра-викторина „Не се сърди боклуче“.

  Проектът им е толкова интересен и освен образователен, е и  със страхотен ефект за общуването между децата в училище, за създаването на приятелства между малки и големи, за преборване дори на агресията, заради близостта, която се получава помежду им като принадлежност към единна кауза.

  Въпреки че все още образователният урок на четвъртокласниците от „Смирненски“ си няма име, той има страхотен потенциал и със сигурност би трябвало да бъде развит и подкрепен дори и на общоградско ниво.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 31.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
  31 мар 2020
  Последни новини