От х:

Днес в x:

Делян Добрев качва в социалните мрежи фактури, за да покаже, че България е купувала газ от посреднически фирми

Фактури за плащания от „Булгаргаз“ на посреднически фирми показа днес пред журналисти във Варна Делян Добрев от ГЕРБ/СДС. Той уточни, че документите ще бъдат качени и на неговата страница в социалните мрежи, откъдето биха могли да ги видят и органите на правораздаването в страната.

Асен Василев от „Продължаваме Промяната“ каза, че не е виждал документи, че се купува газ от посредници, само че има фактури, посочи Добрев. По думите му всъщност тези компании купуват от „Газпром“ и продават на „Булгаргаз“, но с 30 процента по-висока цена.

Единият посредник е фирмата, от която идва сегашният директор на „Булгаргаз“, допълни Добрев. Според него частната компания си е назначила директор на държавното предприятие и за последните три месеца е реализира най-сериозните сделки с газ. Има и фактури, че Булгаргаз“ е купувала от руския посредник на „Газпром“, както и от гръцкия партньор на руската компания, допълни Добрев. Според него за последните три месеца страната ни е купила газ за около 630 милиона евро, като посредниците са получили 200 милиона евро.

Двата танкера с американски газ, които пристигнаха, бяха продадени в Гърция и Турция, у нас няма фактура от доставчик на американски газ, каза още Добрев. Той подчерта, че като изключим азерския, 100 процента от останалия газ у нас е руски. "В страната ни не е пристигнала нито една молекула американски газ", каза Добрев.

Според него дори да пристигнат седем танкера с втечнен газ от САЩ, те няма да са достатъчни за българската икономика. Прогнозата на Добрев беше, че недостигът у нас ще бъде около 1 милион мегаватчаса на месец. Иначе казано, количествата ще са достатъчни за около две трети от икономиката, посочи той. 

За сформирания от служебния кабинет кризисен щаб Добрев каза, че той вече действа 7 дни, но все още няма информация да е взел някакви решения или да е предприел някакви стъпки за решаване на проблема. Той изрази опасения, че бездействието може да продължи до изборите, като междувременно се кърпи положението, за да се прехвърли проблемът след това на новите управляващи. 

На въпрос за евентуално арбитражно дело между България и „Газпром“ Добрев посочи, че ще е много трудно за страната ни да докаже, че не приема указа на президента Владимир Путин като форсмажорно обстоятелство за компанията, докато държави като Италия, Австрия, Германия го приемат.

Ако в България правосъдието си свърши работа, единственото за което трябва да се притесняват в бъдеще Кирил Петков и Асен Василев, е как да избегнат влизането в затвора за това, което направиха, особено в сферата на енергетиката, каза още Добрев. И допълни, че според него директорът на „Булгаргаз“ в някакъв момент ще каже истината, че не е искал да купува от посредници, но са го накарали.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Га
    Газовик
    16 -15
    15:47, 10 авг 2022
    Изказванията на г-н добрев са пълна демагогия и той добре го знае , но гьонсуратлъкът няма почивен ден.Та по въпроса.
    1. Газ от Газпром няма и това е най-скъпия газа- липсващия. Всякакви сравнения с него са неуместни. Газпром не изпълни договора си към Булгаргаз и промени условията. А така не се прави най- просто казано. Но Газпром е газовото оръжие на Путин.Нека напомня веднага , че дори немските , италианските и др западни фирми , които " платиха" в рубли не получават газ.Какво остава за България.
    2. Първа точка означава , че в българия газ няма и трябва да се търсят доставчици.
    3. Такива на пазара има много , но купумваме извънредно , без дългосрочни договори и съвсем логично цената е борсова.
    4. Като купиш втечнен газ трябва някъде да го разтовариш.Както е известно в българия регазификационни съоръжения няма.
    5. Разтоварваме в Турция или Гърция. Там о аче свободните часове за разтоварване си изкупени предварително.И България прекупува тези слотове срещу съответната цена.
    6. Понеже няма тръба до България от тези разтоварища се прави размяна.Гръцката компания , която има газ в тръбата от Русия през България ни го преотстъпва срещу определена цена. ние врътваме кранчето на наша територия и захранваме нашата мрежа с количествата дължими на Гърция.
    7.Цялата тази схема действително минава през посредници- няма откъде другаде да се вземе и изскача " руски газ през посредници"
    8.В Европа има десетина големи играчи , които са разарвирали капацитет по тръбите и по разтоварщата. Щеш не щеш купуваш от тях. И цените са високи поради войната която Русия води с Украйна.
    9. Явно комисионните към г-н Добрев, РОвч и др спряха и надигат вой.
    10, Нека да кажат откъде да вземе газ по време на война без посредници и на ниска цена. газпром не е опция. руският газ е най-скъпият на света - няма го-Кранчето е спряно уважамеи русофили и газови комисионери
  • 2
    По
    поздравления за газовик
    9 -12
    17:35, 10 авг 2022
    Много е лесно да цъкаш минусчета без да разбираш за какво става дума.Нямате аргументи, само цъкате минусчета.Умните хора мислят и четат.На вас (цъкащите минусчета) не ви се чете, не разбирате какво става обаче искате да имате мнение.За да имате собствено мнение трябва да четете и да се интересувате.И разбирасе не става дума да четете ПИК.Четете нормални издания и сами ще разберете за какво става дума.И тогава един ми ти Делян Добрев или Бойко няма да могат да ви лъжат в очите.Интересувайте се и четете.
  • 3
    Ха
    Хаха
    4 -3
    21:26, 10 авг 2022
    Тъпаци руския газ го има -справка другите страни,а за германия,италия е намален на 30% рязбира се защото не връщат турбината от Канада …
    • Га
      Газовик
      3 -3
      08:33, 11 авг 2022
      Тъпичък си и си личи че руската пропаганда ти е промила мозъка. Руски газ няма. в момента към Европа се подава точно 27 % от предишния капацитет. Никакви турбини не играятТурбината е на границатаРуснаците не я искат. Санкции имало , не можело.Всичко е изнудване на Путин.
  • 4
    Хи
    Химената
    7 -4
    22:55, 10 авг 2022
    Миризлив кенеф ! Ти ли бе измамник долен ?
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини