От х:

Днес в x:

4 села готвят протест заради безводие, търсят пари за нов водопровод

Жители на четири села от Хасковска област готвят протести. Причината е безводие, което от близо 20 години мъчи Поляново, Брягово, Александрово и Константиново, на територията на три общини - Харманли, Симеоновград и Хасково.

„Хората в посочените населени места имат пълни основания да протестират и изразяват недоволство. Безводието ще продължава да е изпитание през следващите години и на други места. Затова трябва да се предприемат адекватни мерки колкото може по-скоро“, заяви областният управител на Хасково Катя Панева, информираха от държавното ведомство.

Тя обясни, че съоръжението е публична държавна собственост и е в правомощията на областния управител да изиска финанси за проектирането, на база изготвените количествена сметка и план. По нейна инициатива, инженери от Асоциация по ВиК и ВиК – Хасково започнаха да работят по начинанието. От Областна администрация вече са изпратили в МРРБ количествена сметка за нужните материали и план за необходимите действия, във връзка с реконструкцията на напорен водопровод от Помпена станция Брягово до Ревизионна шахта Константиново. Настоява се да бъдат отпуснати финанси за реализирането му.

За проблема се знае от дълги години, но не са предприемани реални стъпки, вероятно защото водопроводът е на територията на три общини и не са били намерени варианти за общи действия, информират от Областна администрация. Той бе поставен и на една от организираните от мен срещи между кметовете и народните представители от региона. При разговорите с кмета на Симеоновград Милена Рангелова бе акцентирано, че е необходимо да се излъчи един екип, за да се предприемат необходимите стъпки. Проведох и срещи по темата в Регионалното министерство, настоявайки за скорошно отпускане на средства, които да осигурят нормално водоподаване, коментира Катя Панева.

Напорният водопровод от ПС Брягово до РШ Константиново е включен и в краткосрочната инвестиционна програма на РГП за ВиК - Хасково. Той е етернитов, с дължина 5750 м, въведен в експлоатация през 1970 г., като обслужва 660 абоната. В списъка е с често авариращи външни водопроводи. Пресеченият терен, през който преминава, затруднява откриването и отстраняването на аварии, което се отразява на обезлюдяването в района. Броят на авариите в участъка от януари 2021-а до юни 2022 г. е 23. В настоящия момент питейната вода за населението в района се осигурява от водоноски, като причината е и в качеството на водата, което не отговаря на изискванията. Затова е крайно необходимо средствата за проектирането да бъдат осигурени своевременно. На следващ етап трябва да се изгради и пречиствателна станция в началото на участъка при Помпена станция Брягово.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини