От х:

Днес в x:

Откриха огромен розов диамант, най-големият от 300 години

Миньори в Ангола са открили огромен розов диамант, който може да е най-големият скъпоценен камък от този вид, открит през последните 300 години.

Смята се, че розовият диамант тежи 170 карата, само малко по-малък от 182-каратовия диамант Даря-йе-Нур (Море от светлина) - най-големият нарязан розов диамант в света, който днес е част от Националните бижута на Иран.

Новият диамант е наречен "Розата Луло" на мината Луло в североизточна Ангола, където е открит, според изявление на Lucapa Diamond Company, която притежава Луло и още една диамантена мина в Ангола. От 2015 г. проектът за добив в Луло е открил 27 диаманта с тегло над 100 карата, включително най-големия диамант, откриван някога в Ангола - 404-каратовият "Камъкът на 4 февруари" продаден за 16 милиона долара през 2016 г.

Очаква се "Розата Луло", петият по големина диамант, открит в Луло, да се продаде на още по-висока цена.

Розовите диаманти са сравнително редки и учените все още не са сигурни за феномена, който придава розовия оттенък на тези камъни. През 1999 г. миньори в Южна Африка откриха необработен 132-каратов розов диамант, който по-късно беше наречен "Розовата звезда". В продължение на близо две години експертите бавно рязаха и шлифоваха скалата до 59-каратово бижу и през 2013 г. "Розовата звезда" беше продадена за приблизително 83 милиона долара на търг, с което стана най-скъпия скъпоценен камък, продаван някога.

"Розата Луло" ще трябва да бъде нарязан и изваден от грубата си форма, което може да доведе до намаляване на теглото му до наполовина, според съобщението. Но дори и да намалее до 85 карата, ярко розовият камък изглежда ще постави нов собствен рекорд по продажби.

Хората събират и търгуват с диаманти от 2500 г. пр.н.е., разказва Live Science. В продължение на хилядолетия техният блясък и изключителна рядкост ги правят желан символ на статус, който само най-богатите в света могат да си позволят.

Диамантите се образуват дълбоко под земята - обикновено на 160 километра или повече под земната повърхност, когато въглеродните отлагания са изложени на екстремната топлина и температури на вътрешната земя. Някои диаманти може да попаднат на повърхността по време на вулканични изригвания, но днес повечето се откриват чрез минни дейности по целия свят.

Приблизително 90 милиона карата необработени диаманти се добиват за бижута всяка година, генерирайки повече от 300 милиарда долара приходи в световен мащаб. Въпреки това условията за добив на диаманти често са опасни, а индустрията се свързва с разселване на коренното население, експлоатация на работниците, замърсяване и нарушения на човешките права, според доклад, публикуван през 2018 г. от нестопанската организация Human Rights Watch.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини