От х:

Днес в x:

Младите хора на Хасково кандидатстват за разпределяне на 3142 лв. в "Творчески стипендии"

Младите хора на Хасково до 29 -годишна възраст могат да получат финансиране за осъществяване на идеите си през местния бюджет. Тази възможност е заложена в перото „Творчески стипендии“ по Наредбата за финансово подпомагане на местната култура.

След първия етап на кандидатстване в „Творчески стипендии“ остават неразпределени 3142 лв. от заложените. В първия етап е имало само един кандидат по това финансиращо перо. Той е одобрен. За проекта си за издаване на книга „50 хора от с.Тънково“ финансиране получава студентът по история от Хасково Антон Атанасов.

На брифинг в общината днес заместник-кметът а община Хасково Мария Вълчева уточни, че неразпределени суми след първия етап остават още по програма „Културни инициативи“- 4 676 лв., за „Читалища“ - 5318,64 лв. и за проекти по „Мобилност“ - 3858,00 лв.

По направленията, по които има неразходвани суми, се очакват нови проекти предложения до до края на юли. Резултатите по тях ще бъдат обявени до 20 август.

Останалите суми от заложените по конкретните финансиращи направления не могат да бъдат прехвърлени към други, уточни началникът на отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ Йорданка Иванова.

Общата сума, заложена в бюджета на Хасково за проекти на местни дейци и организации, частни лица и читалища, които работят в сферата на културата за тази година е 200 хил.лв., което е с 30 хил.лв. повече от тази през 2021 година.

В първия етап на кандидатстване за финансово подпомагане на местната култура комисията е разгледала 67 проекта. Одобрени са от тях 39.

55% от общото финансиране или 110 хил.лв. е бюджетът по направление „Културни инициативи“. Подадените проекти са 43, одобрените са 19. Общата сума, с която са те ще бъдат финансирани 105 323 лева.

Сред тях е разработката на ЕТ "Инвиктус- Славян Костов". Тя включва заснемане на филм. Има заложено обучения на три поколения фотографи за използване на техника за въздушно заснемане.

За „Празник на плодородието“ с участието на представителите на трите етноса, които живеят в с. Войводово, ще се използва одобрената по проекта сума на НЧ "Отец Паисий 1925".

Ще бъдат организирани и музей на етносите и ден на етническата мода.

Хасковското читалище "Тракия 2008", Хасково е одобрено за издаване на книгата „Традиционни хора от Хасково“, с автор главният хореограф на Представителния танцов състав за народни песни и танци „Китна Тракия“ Иван Иванов.

По различните направления са одобрени и суми, финансиращи отбелязването на юбилеи. Единият от тях е 40-та годишнина от основаването на читалище "Пейо Яворов 1982", което ще отбележи празника си с поредица от събития.ПФТA "Хасково" празнува 45 години от създаването си през 2022 година и организира по този повод Празничен спектакъл. Проектът на НЧ „Иван Вазов“ е за отбелязването на 35 години от създаването на ансамбъл„Златна Тракия“.

Спектаклите на на обичания и от малки и от големи Театър "Дани и Деси" са също сред финансираните проектите.

Сума, с която да осъществи издаването на петия си юбилеен брой- сборник за литературни творби на творци от Хасково и областта на Източните Родопи, получава Гражданското сдружение "Родопско утро".

Одобрен е и подаденият проект от Антон Делчев. Сумата от местния бюджет ще е дофинансираща работата на рок групата рупа „Хангар 42“ по издаването на албума им. Вече са записани четири от песните, а по финансовата общинска програма ще бъдат осъществени записите на още четири от авторските парчета на рокаджиите.

Сред много интересните разработки, които ще бъдат финансирани е издават книга за възникването на градовете, селата и храмовете в Хасковска духовна околия. Проектът е на Църковно настоятелство при храм "Св. Георги" в Хасково. Отец Димитър от години прави проучвания по заложената тема. В книгата ще бъдат публикувани и GPS координатите на храмовете на територията на Хасковска община.

Финансират се още: „Орловски напеви“ фолклорен събор по проект на НЧ „Васил Левски“ в с. Орлово, премиери на книги, творчески срещи, концерти на Клуба на дейците на културата, както и този НЧ „Светлина“ с.Въгларово- проект от млади хора за млади хора- студенти от 10 университета ще гостуват на читалището, за да се запознаят с местната история.

Сдружение "Алианс за регионално сътрудничество и развитие" за втора година ще организира с подкрепата на община Хасково „KosherA Rock Stage“ – рок-фест за авторска музика.

Боян Гегов получава финансиране за проекта си на документален филм „Усещане за вяра“, който е продължение на успешния му филма „Усещане за изкуство“, представен пред публиката през 2019 година.

ОНЧ "Заря - 1858"- Хасково също има одобрен проект. Той е за „Компютрите мислят, чувстват, творят“ – съвместна работа между библиотеката на читалището, Компютърна школа “Вале“ и основни училища в града.

Стефан Цирков ще има финансиране за осъществяването на театралния спектакъл „Времето бързаше“ по стихове на поета Симеон Стоянов.

Сдружение спортен клуб „Рона“ също ще бъде финансово подкрепена за арт- работилница „Аз танцувам“ – двуседмична работилница с професионални преподаватели по танци.

СНЦ “Алфа Kриейтив Tийм” получава финансиране за провеждането на Национален поетичен конкурс „Майко моя, моя Богородице“ и учредяването на награда.

По направление „Читалища“ общата сума са финансиране на проекти е 34 хил. лв. постъпилите проекти са за 49 хил. лева.

За „Мобилност“ са постъпили 12 искания за финансиране, две не са одобрени. Общата сума в това перо е 26 хил. лева.

При „Утвърдените и значими събития“ финансиране получават фестивалите „Вълшебен свят“ и „Хайдушка софра“, и „Каун фест“, който ще се проведе в рамките на дните на Хасково. Общата сума за тези събития е 26 хил. лева.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    11
    111Ф
    1 0
    09:55, 29 юни 2022
    Прочетох статията и стигам до коментарите и какво да видят очите ми,о чудо няма такива,защо бе хора не коментирате,тази трагедия с тези социални помощи за културно масова дейност,така да се изразя и аз като едно временните културно масовици това са стотинки които няма да стигнат и за едно бонбонче лук-че да се почерпят двете живи баби и тримата дядовци останали живи по Българските села.ОХ МАЛЕ МАЛЕ
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини