От х:

Днес в x:

Ягодова суперлуна изгрява тази вечер

Тази вечер пълната Луната свето ярко в нощното небе. 

Името ягодова луна се корени в традициите на коренните групи в североизточната част на САЩ, които виждат небесното събитие като знак, че ягодите и други плодове са узрели и готови за събиране. 

В Европа тази луна често се нарича медена луна, а историческите писания от региона предполагат, че медът е бил готов за прибиране на реколтата около края на месеца. Освен това името медена луна може да се отнася до репутацията на юни като популярен месец за бракове.

Тазгодишната ягодова луна е първата от две последователни суперлуни.

Въпреки че няма единна дефиниция, терминът суперлуна обикновено се отнася до пълна луна, която изглежда по-ярка и по-голяма, тъй като е в най-близката си орбита спрямо Земята. Перигеят този месец почти съвпада с пълнолунието, той е на 15 юни.

Забележимата промяна в яркостта подобрява видимостта и създава чудесна възможност за хората да започнат да обръщат внимание на Луната и нейните фази, казва Ноа Петро, ​​ръководител на лабораторията по планетарна геология, геофизика и геохимия на НАСА.

Идеалното време за гледане на Ллуната е при изгрява или залеза ѝ, тъй като тогава тя ще изглежда най-голяма с просто око. Но заслуга за това е земната атмосфера. В България Луната на 14 юни изгрява в 21:34 и залязва в 05:20.

Астрономически пълнолунието настъпва 14 юни в 14:53ч.

За астролозите вълнуващо е, че се случват две космически събития – пълнолуние и суперлуние в знак Стрелец. Пълнолунието на 14 юни носи успокояваща енергия, енергията на надеждата, която идва, за да донесе малко облекчение, лекота и игрив дух там, където е имало потискащи трудности. Така тази енергия ни приканва да направим крачка назад и да се откъснем от проблемите си, от тежестта на аурата, с която сме се заобиколили и да преоткрием какво означава да бъдем отново с чисто сърце като децата, да видим отново светлината, да се забавляваме и да се наслаждаваме на всеки миг такъв, какъвто е.

Това пълнолуние съответства на индуисткия фестивал Ват Пурнима, празник, при който омъжените жени връзват церемониална нишка около дърво и постят, за да измолят съпругът им да живее дълъг живот.

За будистите тази луна е луната Посон Поя, кръстена на празника за въвеждането на будизма в Шри Ланка през 236 г. пр.н.е.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини