От х:

Днес в x:

Ярка Луна грее до Сатурн в опозиция

Ярката Луна грее близо до Сатурн вечерта на 7 и 8 септември. Въпреки че и Сатурн в момента блести ярко (с магнитуд +0,4), сиянието на Луната може да попречи на наблюдението му, докато тя е в перигей.

Луната достигна най-близката точка по своята орбита до Земята в сряда (7 септември) в 16:18 GMT (по Гринуич). Това близко приближаване, известно още като перигей, възниква, защото разстоянието на Луната от Земята варира, тъй като орбитата й не е съвършено кръгла. В резултат на това Луната минава по-близо до Земята веднъж всеки месец, изглеждайки малко по-голяма и по-ярка, отколкото през останалото време, пояснява In-the-Sky.org.

Миналия месец Сатурн достигна опозиция - той е на противоположната страна на Слънцето спрямо Земята, което означава, че изгрява преди залеза на Слънцето и се вижда до няколко часа преди изгрев. Най-високо е в небето около полунощ.

За да преодолеят ярката лунна светлина, наблюдателите на небето могат да опитат да поставят пръст пред Луната, за да изолират Сатурн в нощното небе. С малък телескоп могат да се видят пръстените на Сатурн или евентуално дори една от неговите луни, според EarthSky.org.

Пълнолунието настъпва в събота, 10 септември, в  9:59 GMT, а в 1:04 GMT на 24 септември насъпва есенното равноденствие.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини