От х:

Днес в x:

Жълти пушеци от Неохим притесниха димитровградчани

    Огромно количество жълти пушеци за кратко време излязоха днес от торовия завод Неохим в Димитровград, причината е била аварийна ситуация в цеха за азот. В атмосферата са изпуснати организирани и неорганизирани емисии на азотни оксиди, коментира директора на РИОСВ - Хасково, Наталия Пачеманова.

    Пачеманова заяви, че няма място за притеснение за населението на Димитровград, отчетените стойности от АИС - Димитровград на изпуснатите азотни оксиди са били 20µg/m3, при средночасова норма до 200 µg/m3. Вятърът е бил от запад, поради което и азотните оксиди не са се разпространили в посока към града, но нямаме информация какво е било насищането в района на предприятието.

    По информация от РИОСВ, които са извършили внезапна проверка на място, веднага след получаване на сигнал в 12:30ч., газове са изпускани от предпазния клапан в машинна зала на цеха за азотна киселина, както и през комина му. Причината за аварийната ситуация, според служителите в Неохим, е била спаднало ел. напрежение, в следствие на което се е задействала блокировка на клапан на комплексен машинен агрегат и автоматичната система за безопасно спиране на инсталацията. При спирането на инсталацията се е чул и гръм, коментират димитровградчани, което е притеснило жителите на града.

    Вероятно на торовия завод ще бъде наложена санкция и предписания, поради изпускането на неорганизирани емисии в атмосферата, коментира директора на РИОСВ - Хасково Наталия Пачеманова, но това ще стане ясно след пълната проверка от страна на служителите на инспекцията.

    По непотвърдена и неофициална информация, причина за аварийната ситуация не е била спад в напрежението, а неочаквано спадане на налягането на газ към инсталацията.

    От торовия завод все още се въздържат да дадат информация по въпроса, но ще очакваме и тяхната позиция.

    Официалното становище на РИОСВ Хасково:

    Няма превишение на нормите за азотен оксид във въздуха над Димитровград след кратко изпускане от торовия завод „Неохим“
     

    Непланирано спиране на инсталацията за азотна киселина в торовия завод „Неохим“ стана причина за изпускането във въздуха на незначителни количества азотен оксид (химично съединение на азот и кислород), които са далеч под средночасовата норма и няма опасност за населението.

    Днес, 20.05.2022 г., в 12:15 ч. в РИОСВ-Хасково се получи сигнал за предполагаемо замърсяване на въздуха от „Неохим“ АД. Сигналът бе придружен с множество снимки и видеа, показващи жълт дим, излизащ от завода. Екип на хасковската екоинспекция веднага се отзова на сигнала и бе извършена специална проверка на място.

    Причина за изпуснатия жълтеникав дим е непланирано спиране на инсталацията за азотна киселина в торовия завод, заради спад в напрежението в оборудването на цеха за азотна киселина, според получено писмо от „Неохим“ АД .

    В резултат на непланираното спиране и изпускане на налягането на предохранителен клапан в атмосферния въздух са отделени азотни оксиди. Това изпускане е било краткотрайно – за около 5-10 минути.

    Данните от Автоматичната измервателна станция в Димитровград в 13:00 ч. показват, че азотният оксид във въздуха в района на торовия завод е в норма. Стойностите му са 10,86 µg/m3, при средночасова норма от 200 микрограма на кубичен метър. Няма замърсяване с азотен оксид на атмосферния въздух в района на „Неохим“ АД и няма опасност за здравето на населението.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (34)

    • 1
      Те
      ТЕЦА
      11 -9
      14:58, 20 май 2022
      Когато дими неохим всичко е под контрол, така лиии
      • До
        До ТЕЦ-А
        15 -11
        15:31, 20 май 2022
        Абе, хора! Я се спрете, бе! Почетете малко! Информирайте се! Проучете въпроса! Ако трябва и в РИОСВ се обадете, ако имате нужда от детайлна информация! Ама не хвърляйте нападки напразно! Заредете се с аргументи и тогава "плюйте"! Понякога се срамувам, че съм българка, имайки предвид манталитета на нацията в последните десетилетия - лъже, маже, напада, а масово не се чете и не се търси информация. Някой решава, че нещо е така и го изплясква в публичното пространство. Ужас! Ужас! Ужас! И каква е логиката, че като има дим, значи има замърсяване ли? Засрамете се! Па вземете и малко почетете, че явно е необходимо.
      • До
        До ТЕЦА
        8 -4
        15:53, 20 май 2022
        Ми то вашата бомбардирана развалина "ТЕЦ" пък невинна ли е?
      • До
        До теца
        11 -6
        16:02, 20 май 2022
        Тецаджииските тролове, моментално се опитват да използват ситуацията и да кажат, че има друг виновен, те само маргаритки сеят и мехлем от тях правят, Аде спрете се бе не ви стига ъкъла дори да маниполирате качественно
      • До
        До тецаджиата
        10 -4
        17:25, 20 май 2022
        Явно Неохим е инвестирало в защитни системи и екология, което е предпазило населението от обгазяване, а ТЕЦ само гледа да изсмуче живота на 70 годишната инсталация за сметка на здравето на димитровградчани
    • 2
      Венелин Маджаров
      • Ве
        Венко
        9 0
        18:28, 20 май 2022
        химкомбината винаги е пред авараийно, обаче проблем - няма с кого да се оправдават
    • 3
      Те
      ТЕЦА
      5 -7
      18:10, 20 май 2022
      Неохимските тролове скочиха притеснени, молят да обадим в РИОСВ ТО, малеее, да проверим, иначе
      иначе химкобинате е технологии от бъдещето, инвестирал бил, обаче днеска бяхте обгазени яко, спаси ви само посоката навятъра, честито на димитроградчани, те вече си има регионална инспекция, нищо че ги тровят
      • Ко
        Кольо
        1 0
        09:27, 25 май 2022
        Това са пуделите на стефчо дето ги е страх да не си загубят работата щото неохима ако затвори трябва да ходят да берат малини в чужбина с техните безполезни кетапи
    • 4
      Ва
      Ваню
      8 -4
      18:19, 20 май 2022
      Няма дерт , дишайте дълбоко ! Уредите на РИОСВ показват 0 , всичко е наред . Пушекът само имитира зверски отровния амоняк. Всичко е ок !
      • Гр
        гражданин
        1 -3
        21:41, 20 май 2022
        Ваню , може ли да си толкова тъп. Жълт амоняк виждал ли си ?
      • Аз
        Аз
        1 0
        14:12, 23 май 2022
        Това серии окиси градски.. даже са по-смъртоносни.Пиле ако прелети над пушека,пада като круша
    • 5
      Бр
      Бреее
      5 -6
      18:25, 20 май 2022
      Нямало превишение, чист планински въздух, от химкомбината го глътнаха обратно, къде е РИОСА той спи кротко, щото промяната дойде, да ви е честито
    • 6
      Бо
      Боцко
      10 -2
      18:32, 20 май 2022
      Миналата или по - миналата година я имаше същата ситуация... Не е като ТЕЦ-а всекидневно да пуши отвсякъде.
    • 7
      пък има имало специалисти, пък правели проверка, бе това ли е експертизата, зам.кмет от Симеоновград
    • 8
      До
      До ТЕЦаджииските тролове
      7 -3
      18:45, 20 май 2022
      Разбрахте, че не може да се оновините и решихте да посчва те на другите грешките, но разберете това е грешна пропаганда. Това че има и друг виновен не сваля вината от вас, осъзнайте го!
      • Ри
        Ритай
        10 -3
        18:56, 20 май 2022
        Те сами си го правят, вече да си служител на теца е равносилно на престъпник срещу здравето на деца. Те си го направиха след като започнаха да коментират в социалните мрежи имда бълват лъжите на Семерджиев, до преди 2 месеца, хората мразеха само теца и юриста му, но вече омразата се прехвърля и върху иначе невинните служители на теца. Тецаджии, вашия глашатай отдавна е компрометиран, но за да сподели отговорността за отровите във въздуха ви накара и вие да се намесите, сега всички сте в кюпа и излизане докато не се обърнете срещу собствениците и ръководителите си няма да има. Преди години бях горд да работя там, но вече срам!
    • 9
      До
      Долен мръсен ТЕЦ
      9 -1
      22:12, 20 май 2022
      Допотопния ТЕЦ е най мръсния в цяла Европа !
      Мръсен като мръсниците ,които го ръководят .
      Мръсен си и ти по душа Семерджиев , мръсен си изпълнен с алчност и безпардонност.
    • 10
      Ро
      Роки77
      7 -1
      22:22, 20 май 2022
      Браво на бат.Стефчо,Путин пасти да яде.
      • Ор
        Организирани
        1 -3
        07:40, 21 май 2022
        Прави впечатление текста , " организирани и неорганизирани емисии на азотни окиси". В химията такива съединения няма. По начало това е сбъркано в самата публикация на журналиста. Какво да говорим от там нататък. Всеки си пише акто си иска и в крайна сметка си патят гражданите.
      • Гр
        гражданин
        0 0
        21:26, 23 май 2022
        До Ор Оранизирани са тези емисии, който се из пукат през точно определени устройства. В дадения случай е комина на Азотна./За ОР това е най -високото метално устройство / Не организирани са клапъна , който е аварирал /по-ниско долу/ Образовай те се бе хора, четете !
    • 11
      На
      Начетен
      3 -2
      10:36, 21 май 2022
      Аз се поинформирах малко за тоя жълт дим няма нищо страшно даже е бил и полезен, казват от РИОСВ. Мисля да си поръчам една бутилка за вкъщи, малки големи да си сложим маските и да вдишваме и против ковид е бил ефикасен.
    • 12
      Ал
      Александра
      11 -1
      10:42, 21 май 2022
      Организираните емисии излизат през високите комини. Всички пушеци, които не излизат от комините са неорганизирани емисии. Емисиите на Неохим са организирани. Емисиитете на ТЕЦа са неорганизирани и организирани. Организираните емисии на ТЕЦа трябва да излизат през комина на енергииния блок 120 MW с височина 160m, a те излизат през ниския комин на малките мазутни котли и непрекъснато обгазяват града.
      • Пр
        Престъпници
        6 -1
        12:22, 21 май 2022
        В ТЕЦА всичко е неорганизирано , да добавя и пепелта която излиза от съдрания котел.
        Организацията им е съсредоточена единствено в печалбата за сметка на здравето на хората.
        Нашето здраве е в нашите ръце - няма да ни тровите изроди.
      • Ор
        организирани
        2 -6
        15:38, 21 май 2022
        Александра, и всичкото което казваш е една "голяма... Виж коментара
    • 13
      0
      0
      3 -3
      12:36, 21 май 2022
      Удобно извинение за ТЕЦ троловете сега да кажат "Видяхте ли, видяхте ли — не е от нас".
      • Ис
        Истина
        4 -1
        13:05, 21 май 2022
        Извинение от нагли хора никога няма да получите .
        Каквото и да виждаме истината е една, отровният ТЕЦ никога не трябва вече да бъде пускан в действие.
        Никъде по света с тази амортизирана ,остаряла и изхабена техника няма кой да им позволи да работят .
        Единствено само в България може да стане това , дано не !
      • Ко
        Кольо
        1 0
        09:24, 25 май 2022
        Да ги затварят и теца и неохима и двете места освен че са пълни с боклуци(хора) само тровят останалата част от населението. Просто кавалите от неохим ги е страх да затворят щото няма къде да си намерят работа до-живот. Никъде другаде в българия нямат нужда от такива леваци като тях с безполезни умения и образование
    • 14
      Ту
      Турчоляка
      6 -1
      13:25, 21 май 2022
      Тва същия неохим ли е който преди година отрови 27 животни ( едър добитък) чрез замърсяване на река Марица.
      • Ко
        Кольо
        1 0
        09:21, 25 май 2022
        Същите некадърници дето са раждани с по две леви ръце и половин мозък
    • 15
      Тр
      Тролчето
      0 -7
      18:07, 21 май 2022
      Колеги по съседство май забравихте кой я започна т... Виж коментара
      • Ко
        Кольо
        1 0
        09:32, 25 май 2022
        Разбирамео е всички кавали от неохим да го чувствате тоя страх дето те тресе и тебе, щото ако го затворят неохима оставате вечни безработни с безполезни образования и умения. Боклуци сте и такива ще си останете, много бързо забравихте как точно ваща фирма утрови марица и кравите на човека си отидоха преждевременно. Теца не може да се сравнява с вас вие сте най долните нарушители на човешките права. Хубаво е да се смеете на теца ама и вас ще ви сполети същата съдба щото сте леваци и вашите шевофе са също толкова алчни като тецаджийските
    • 16
      Ко
      Кольо
      1 0
      09:20, 25 май 2022
      Кавалите от неохим пак неадекватни, пак обгазяват градът с сяра, сега с кой ще си измиете ръцете бе неохимски некадърници такива ?
    • 17
      Ко
      Кочо Пръча
      1 0
      16:01, 25 май 2022
      Да го затварят и тоя кирлив завод, в градове като Берлин, Рим и Мадрид които са многократно по-големи въздуха е много по-чист от нашия! Мамин Стефчо да го смуче под вода!
    Последни новини