От х:

Днес в x:

Детски хор „Орфей“ се включва в проекта „Норвегия и България пеят заедно“

Изображение 1 от 2

    Диригентът на хор „Орфей“ Елена Цветкова се завърна от 5-дневно гостуване в Осло. По време на престоя в норвежката столица хасковският диригент, заедно с колегите си от Пловдив и София се срещна с някои от тамошните най-добри хорови състави – хор на норвежките девойки, национален филхармоничен хор, хора на музикалното училище „FOSS“ и детски хор на операта в Осло. Техните диригенти запознаха българските си колеги с традициите на хоровото пеене в скандинавската страна, както и с методите и начина им на работа.

    Пътуването бе началото на съвместна българо-норвежка инициатива, в която участват и 15 певици от хасковската формация. В норвежката столица бяха проведени 5 работни ателиета на българските диригенти с партньорите от организация „Culture break borders” на Фроде Барт, в които се начертаха бъдещите съвместни дейности. Песните, които орфейци започват да разучават са на композиторите Петър Ступел, отец Кирил Попов, Димитър Спасов и три творби на норвежки композитори. Освен с партитурите, момичетата ще трябва да се справят и с трудния език, на който досега не са пяли.

    Следващата среща ще бъде през юли в Приморско, където певците от двете държави, на младежки хоров лагер ще проведат съвместни репетиции. Като резултат от тази подготовка хоровете ще имат концерти в Малко Търново, Китен, Приморско, хасковски Минерални бани.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини