От х:

Днес в x:

Турция си поставя за цел да се превърне в един от водещите производители на слънчеви панели в света

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез заяви, че Турция си поставя за цел да увеличи капацитета си за производство на слънчеви панели до 9 110 мегавата до 2023 г. и да се превърне в един от трите най-големи производители в света в тази област, съобщава в.„Хюриет дейли нюз“.

Увеличаването на дела на възобновяемите енергийни източници в общия инсталиран капацитет за производство на електроенергия е от решаващо значение за осигуряването на енергийна сигурност и инвестициите, направени в тази област, дават резултати, е посочил Дьонмез.

Но само увеличаването на дела на възобновяемите енергийни източници не е достатъчно, трябва да се развиват и технологиите, свързани с възобновяемите енергийни източници. Турция е постигнала успех в това отношение. Ние се превърнахме в една от водещите страни в света по отношение на вятърната енергия и слънчевата енергия, е отбелязал министърът.

Той е изтъкнал, че с новите инвестиции Турция цели да се превърне в един от трите най-големи производители на слънчеви панели.

Към настоящия момент капацитетът за производство на соларни панели в света е 185 000 мегавата, като Китай е начело в списъка на производителите със 124 000 мегавата, следван от Виетнам с 14 хиляди мегавата и Южна Корея с 9 200 мегавата. Турция се нарежда на четвърто място с производствен капацитет от 7 960 мегавата.

Същевременно през последното десетилетие Турция увеличава използването на слънчева енергия. По данни на турското министерство на енергетиката и природните ресурси инсталираният капацитет на Турция за слънчева енергия е нараснал от 40 мегавата през 2014 г. до над 8000 мегавата през 2022 г.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини