От х:

Днес в x:

Четири кабинета в синхрон с новите технологии подготвят специалисти в Царската гимназия в Хасково

    В нови кабинети с оборудване, което отговаря на съвременните изисквания и технологии, ще работят в часовете по архитектура, геодезия и строителство учениците от Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ в Хасково.

    Преса за изпитване на бетон, кофражи и крепежни елементи е една от новите придобивки в кабинета по практика. Хасковската гимназия е третата в страната с такова модерно оборудване. С пълни комплекти с инструменти и уреди разполагат вече учениците за работата си по облицовки, настилки, мазилки, шпакловки, зидарии и сухо строителство.

    Кабинетът по технология на строителството е оборудван 3D принтер, софтуер за изчисление настоманобетонни конструкции по нормативи, както и GPS-системи, нови нивелири, теодолити от най-ново поколение за бъдещите геодезисти.

    Професиите в нашия бранш се развиват много сериозно и чрез новото оборудване, което е в крак със съвременните технологии, учениците ще бъдат подготвени така, че да отговарят на изискванията на бизнеса, коментираха преподавателите.

    Финансирането за ремонтите на четири кабинета и оборудването е осигурено по спечеления проект от училището по Националната програма „Модернизация на професионалното образование“. Стойността на финансирането е 72 хил. лева. Като партньор на училището в обновяването на кабинетите е участвала и една от големите строителни фирми в Хасково. Собственикът й Михаил Райчев днес беше сред гостите. Директорът на гимназията Маргарита Топалова му благодари за партньорство през годините.

    На днешната церемония по откриването присъстваха началникът на Регионалното управление по образованието Веселина Павлитова и старши експертът по професионално образование и обучение инж. Дарина Станчева.

    Кметът на община Хасково Станислав Дечев също бе гост на гимназията днес.

    Градоначалникът заяви, че адмирира усилията на държавата да развива професионалното обучение на младите хора и поздрави местния бизнес за това, че инвестира в бъдещите професионални кадри.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ус
      УСПЕХ
      4 -2
      15:16, 3 май 2022
      Желаем от сърце!
    • 2
      Ba
      Bat MaN
      5 -3
      15:17, 3 май 2022
      От кога стана модерно за младите девойки да мажат вар, да бъркат бетон и да редят тухли?
    Последни новини