От х:

Днес в x:

Русия отново предложи на бойците в Азовстал да се предадат

Министерството на отбраната на Русия поднови предложението си към украинските военни, които се намират в металургичния завод "Азовстал" в обсадения град Мариупол, да се предадат, съобщава агенция Ройтерс. Руската страна е готова в сряда, 20 април, отново да обяви временно прекратяване на огъня, за да могат бойците от националистическите батальони и чуждестранните наемници да сложат оръжие и да се предадат, заяви генерал-полковник Михаил Мизинцев от Националния център за управление на отбраната на Руската федерация, предаде ТАСС.

Мизинцев уточни, че украинските военни, националисти и цивилни, намиращи се в района на металургичния завод, не са се възползвали от същото предложение.

Руските сили ще спазват прекратяване на огъня в района на "Азовстал", докато предложението е в сила - от 14:00 ч. московско време (и българско) на 20 април, информира Ройтерс, като цитира руското министерство на отбраната.

Генерал-полковник Михаил Мизинцев обвини украинските власти, че не се грижат за спасяването на своите военнослужещи и проявяват "пълна безотговорност за прогнозирания печален изход от съпротивата в останалото огнище Мариупол", съобщава ТАСС. Мизинцев даде гаранции от името на Руската федерация, че всички, които се предадат, ще запазят живота си и ще им бъде оказана медицинска помощ. По думите му Русия вече е потвърдила хуманното си отношение към военнопленниците и гарантира спазването на Женевските конвенции за третиране на военнопленници.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини