От х:

Днес в x:

Ето ги децата и жените, които се крият в Азовстал

"Стараем се да не бъдем нервни, когато стрелят при нас тук всичко се тресе", казва малчуган в бункер някъде под Азовстал. Видеото е заснето от Азов медиа и публикувано след вчерашните съобщения от защитниците на Мариупол, че в огромния металургичен комбинат се крият хиляди цивилни - деца и възрастни хора. Бойците от Азов апелираха за зелен коридор, за да бъдат изведени на безопасно място тези хора.

В обсадения от първите дни на март Мариупол Азовстал е последна крепост на съпротива срещу руснаците. Днес съветникът на кмета на града съобщи, че комбинатът е бил бомбардиран.

За хората, които се крият там дори храната е вече лукс. Има млада майка с бебе на ръце, друга е там с три деца. Тя казва, че условията не са като за деца - не учат, никакво развитие, хранене. Тийнеджърка е попаднала там, след като на снаряд е попаднал в предишния бункер, където се е криела. Отначало казвали, че има запаси за година, после - за месец, а сега съвсем няма. 

Децата показват играчките си от опаковки за еднократна употреба. В един глас казват, че искат да излезат. Техните желания? Записват в списък нещата, които искат да направят, когато излезат. А тийнеджърката иска просто да научи, че с баба ѝ и сестра ѝ всичко е наред, че са живи и да отиде при тях.

"Ние останахме без дом, лишиха ни от всичко. Ние искаме да живеем нормално, спокойно, искаме да излезем. Много дечица има, те са полугладни. Лишиха ни от всичко, поне да живеем ни дайте. Дайте ни да поживеем поне още малко. Дори да сме вече на възраст, нашите деца - иска ни се те да пораснат, да останат живи. Това е всичко, което искаме - направете така, че спре това, изведете ни оттук. Ние молим. Ние.. да плачем вече нямаме сили", казва жена.

Един от малчуганите е имал наскоро рожден ден и е получил обещание за красив подарък, когато излезнат. Друг плаче в съня си, при трети е започнала депресия.

Постоянен стрес, постоянни обстрели, храна остава много малко, нужен ни е зелен коридор, казва друга обитаталка на убежището.

Нашето правителство трябва да се договори за зелен коридор, за нас тук няма бъдеще, на нас тук нищо не ни остана, казва майката на три деца. "Всичко, което имам е на мен. Трябва да изведа децата от тук." И иска да е сигурно, че когато тръгнат, няма да бъде разстреляна. Всички искат да излезaт от укритието, но да е безопасно.

Тук няма да публикуваме руската позиция по въпроса. Разрушенията в Мариупол говорят красноречиво за нея. Досега преговорите за хуманитарна помощ не са довели до нищо. И макар видеото да не може да бъде потвърдено независимо, не подлежи на съмнение фактът, че дори Нехамер, Макрон и Ердоган не успяха да склонят Путин за евакуация на цивилните от обсадения град.

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Ис
    Истината
    14 -7
    17:13, 19 апр 2022
    Не ви ли омръзна да лъжете? И да давате лъжливи новини.
    • Кр
      Крум
      13 -3
      17:30, 19 апр 2022
      дезинформацията и пропагандата са си същите както от началото на миналия век за английските феодали; колко много ги обичали в Индия
    • До
      Домкрат
      8 -6
      20:07, 19 апр 2022
      Молете се темерути някоя объркала се руска ракета да не падне на покрива на къщата ви! Че тогава ти да видиш, няма никой да ти повярва че го няма покрива ти а е било нещо от вятъра.
    • За
      за демохрата
      12 -2
      21:07, 19 апр 2022
      първите "заблудени" руска ракети ще паднат във Варна, върху командния център на НАТО, не в асково ;)
    • Фа
      Факт
      7 -4
      07:32, 20 апр 2022
      Демократе , да ли ще падне не знаем , защото още няма такъв случай, пази боже , но американски бомби падаха по наши къщи при инвазията на Америка в Сърбия !
    • До
      До факт
      3 0
      04:08, 24 апр 2022
      И в София падаха американски бомби.И паметник на тия които които ги хвърляха издигнахме. Срам ме е ,че съм българин.
  • 2
    Цв
    Цвятко
    4 0
    13:49, 20 апр 2022
    За да бъдат в тези бомбоубежища тези хора, само по себе си говори, че от хубаво не са там. В тези светли християнски празници не заслужават да бъдат там. Не бива само да критикуваме, а да се замислим ако сме на тяхно място, недай си Боже, как бихме издържали - без храна, с малки дечица на ръце. От войната по лошо няма, покрай сухото гори и суровото.Светли празници на всички !
    • 33
      3333
      4 -1
      15:14, 20 апр 2022
      Абсолютно си прав, но простия човек, никога не се поставя на мястото на другия! Така че никога няма да разберат какво точно си написал! Те самите украинци не са очаквали преди два месеца, че ще трябва да живеят в мазетата си!
    • Ед
      Един от Вас
      4 0
      13:36, 22 апр 2022
      Вече 4 дена се отварят хуманитарни коридори. Или не ги пускат да излязат, или не искат да излязат. Умният ще разбере кого да обвини.
    • АТ
      А тия хора
      3 0
      04:09, 24 апр 2022
      Когато хвърляха бомби в Донбас що мълчаха ?
Последни новини