От х:

Днес в x:

366 са украинците в Хасковско, търсят свободни къщи по селата

Към момента 366 украинци са регистрирани в Хасковска област, съобщи областният управител на Хасково Катя Панева след днешното заседание на Кризисния областен център.

177 от тях са жени, 125 деца и 64 мъже. Искане за временна закрила са подали 305 души. Издадени са 208 карти за временна закрила.

16 деца са подали документи за детска градина и училище. 4 от тях са приети в детска градина, 9 деца се обучават онлайн в училище и 3 деца учат присъствено.

Мобилни екипи от Бюрото по труда минават на адреси в хотелите и разясняват какви са правата на хората, избягали от войната, така че да ги насочват за получаване на еднократна социална помощ и започване на работа. Към този момент са подадени 59 заявления за еднократна финансова помощ, отпуснати са 13 помощи – 2 в община Димитровград и 11 в община Хасково.

Към момента напливът на бежанци към България е малко по-голям и има вероятност в Хасковска област да дойдат още хора. Настаняването обаче ще е трудно в хотелите, в които има 48 души, каза Катя Панева. Тя уточни, че има нужда от предоставяне на частни адреси и в тази връзка провела разговор със заместник-кмета на Община Хасково, който от своя страна да инициира срещи с кметове по селата с цел предоставяне на къщи в малките населени места.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини