От х:

Днес в x:

Стартира проект за 1.6 млн. лв. за социално-икономическа интеграция на уязвими групи

    Проект „Успяваме заедно“ за социално-икономическа интеграция на уязвими групи бе представен днес в община Хасково. Той е на обща стойност 1 589 860.38 лева, от които 1 351 381,33 лева европейско финансиране и 238 479,05 лева национално съфинансиране.

    Включени са две оперативни програми – „Наука и образование за интелигентен растеж“ и „Развитие на човешките ресурси“.

    "Проектът засяга не само ромите, но и всякакви видове социално слаби – хора в невъзможност, неграмотни", заяви Петър Петров от екипа на проекта. Той поясни, че двете програми са допълващи, защото от една страна имаме социален проблем, свързан с работа, доходи, квалификация на тези уязвими групи и от друга стана – техните деца, на които обикновено им се прехвърля причината от родителите.

    Петров допълни, че този проект е допълващ на проекта за социалните жилища, който Община Хасково спечели по Оперативна програма „Региони в растеж“.

    Партньори са 2 детски градини и 6 училища от община Хасково, Сдружение „Шанс и закрила“ и две хасковски фирми.

    Основната цел е създаване и прилагане на ефективен и иновативен междусекторен модел за устойчива социално-икономическа интеграция на хора от уязвимите групи на територията на Община Хасково, насочен към повишаване на качеството на живот, намаляване на бедността и спиране на предаването на бедността през поколенията.

    Проектът се състои от общо 13 дейности, сред които допълнително обучение по български език за деца и ученици, за които българският език не е майчин. Очаква се да бъдат включени над 320 деца от етнически малцинства и уязвими групи. Втората дейност е допълнителни занимания със деца, застрашени от отпадане. Очаква се да се включат най-малко 1020 ученици. Предвидено е осигуряване на психологическа подкрепа за деца и ученици от етнически малцинства. Планирано е закупуване на оборудване на всички училища и градини, които са партньори в проекта. Ще бъде насърчено участието на родителите в образователния процес, ще се работи с родители за превенция на отпадане на децата от училище и градина. Сред дейностите е кариерно ориентиране на близо 650 ученици в 6 училища. Предвидени са още дейности за социална политика, за борба с безработицата, образование, квалификация на безработни. Ще бъдат активирани 120 безработни, които да бъдат заведени в Бюрото по труда и ще имат възможност да започнат работа. 6 души трябва да стартират собствен бизнес.

    При представянето на проекта присъства заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева. Той продължава до 30 юни 2023 година.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини