От х:

Днес в x:

Трудолюбие и честност: един достоен човешки живот на 100- годишната Катерина Янева

    Катерина Янева отбеляза 100-тния си юбилей днес. Родена е на 11 април 1922 година в с.Малки воден. От години живее в Хасково.

    В компанията на дъщеря си Христина и зет си-олимпийския бронзов медалист от Монреал Димо Костов тя отбеляза празника си.

    В добро здраве и дух Екатерина почерпи гостите, които дойдоха в дома й, за да я поздравят. От Тракийското дружество „Г.Сапунаров“ тя получи поздравителен адрес.

    Далече във времето корените на леля Катерина са в Мала Азия. Тъй като семейството й са бежанци от Беломорска Тракия в маджаровското село Долно воден, юбилярката получи за вековния си рожден ден и почетен плакет на община Маджарово.

    Татяна Стоянова- секретарката на общината и председател на настоятелство на местното читалище „Н.Вапцаров“ поздрави рожденичката със стихотворението „Ден рожден, ден свещен“, написано специално за празника й от Стефан Милев.

    Катерина е третото от 11 деца в семейството й. От братята и сестрите й само шест оживяват. Днес освен нея, е жива и най-малката й сестра. 

    Идвайки в България семейството й най-напред се заселва във Варна, след това се мести в Маджаровско. Когато Катерина се ражда в село Малки воден, местните хората разказват на майка й, че има местно поверие, което гласи: ако първото дете на новозаселило се семейство, родено при тях, е момиче, то селото ще се разпадне. Така и става, допълва дъщерята на Катерина -Христина. При строежа на яз.Ивайловград, в него попадат няколко села, сред които и родното на майка й село Малки воден. Местните хора са изселени.

    На младини леля Катерина работела като готвачка. Животът й не бил лек, но била борбена, силна жена. На това учи и децата си.

    "Тя е много борбен човек, понякога е по-силна и от нас. Тя е нашата упора“, призна дъщеря й Христина. За всеотдайността й леля Екатерина е благодарна на щерка си, но за зет си бореца Димо Костов. Зет като мед, казва за него. „Чедо ми е. Чакам го с нетърпение да се прибере, да ме разсмее“.

    20-те години, в които наследниците й -дъщеря й и внуците са далеч отвъд океана, в Америка, заради спортната кариера на имения й зет, са най-тежки за нея. Когато децата й се връщат обаче животът й сякаш започва отначало, признава вековницата.

    „Много са за мен тези сто години, но само да си здрав, не тежат. На белия свят никой не се насища. Колкото и да си видял, искаш още повече да видиш. Натежаха ми годините в един момент, но когато се върнаха деца от чужбина, сякаш се родих отново. Смятам, че те ми дадоха още години живот “, казва леля Катерина.

    Днес Катерина Янева се радва на голямото си 11-членна фамилия двама внука, четирима правнуци, снахи и двама зетьове.

    „Човек трябва да бъде честен и трудолюбив. Да сме здрави и весели. Това е. На младите пожелавам само здраве, от това повече няма“, изпраща благопожеланията си и към своите, и към останалите 100-годишната Катерина Янева.

    А за за вековния й юбилей, освен обедното тържество, близките й готвят още една изненада тази вечер, когато ще се съберат за празнична вечеря в нейна чест всички.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини