От х:

Днес в x:

Разказ от окопите край Киев на доброволец от български произход

Украинският доброволец от български произход Никола Тюркеджи предава от фронта за БНТ. Той е човекът, издигнал паметник на Васил Левски в Бердянск. 

Никола Тюркеджи е етнически българин от Бердянск. Доброволец във войната от 2014-2015 г. Участва в битката за летището на Донецк, която продължава над 240 дни.

Сега той вече отбранява столицата Киев. За свободата и войната - от окопите на Киев Никола разказва пред БНТ.

На 24 февруари, в 5 часа сутринта, след като започна пълномащабното нападение на руския окупатор в моята страна, си събрах багажа набързо, изпратих с доброволци семейството си в Западната Украйна, и заедно с приятелите заминах за Киев да го браня, каза Никола Тюркеджи, боец от Сили за териториална отбрана.

Никола изпраща внучката си в Лвов. Взема си автомата, раницата и се включва в отбраната на столицата в доброволческия полк "Карпатска сич".

Аз се присъединих към бойните другари от батальона "Карпатска сич", с които през 2014 година ние бранихме източните граници на нашата страна. Като се организирахме, се оформихме като подразделение на Териториалната отбрана на Киев, за да бъдем юридически легитимни и законно да браним държавата, допълва Никола Тюркеджи, боец от Сили за териториална отбрана.

Доброволческият му батальон копае окопи, разузнава, влиза в сражения с руснаците в различни точки в покрайнините на столицата. Помага и на цивилните.

Дейността в батальона ни е ясно организирана, имаме хора, които отговарят за тактиката и разузнаването. Поради това че успяхме да предотвратим внезапни пробиви към Киев, в града в момента не се водят бойни действия ние изграждаме своите позиции и осуетяваме плановете на врага, разказва Никола Тюркеджи, боец от Сили за териториална отбрана.

Батальонът "Карпатска сич", в който Никола е доброволец, има не само отбранителни, но и тактически задачи.

Главното максимално бързо и оперативно да съберем разузнавателната информация и ефективно да я използваме. Изграждаме бойни и отбранителни укрития, копаем окопи, изчисляваме варианти за тактическо отстъпление, за контратаки и за защитата на войниците, защото живота и здравето на всеки един от тях това е най-голямата ценност за нас.

Един ден на Никола започва през нощта и приключва през нощта. Сънят е час-два на ден. Батальонът му бди, когато другите спят.

Поради това, че руснаците бяха разбити край Бровари, източно предградие на Киев, и Ирпин, западно предградие на Киев, столицата може нормално да функционира. Аз осигурявам доставянето на храна и боеприпаси до бойните ни позиции.

С Никола има още десетки обикновени украинци. Освен сражения и отбрана, Никола и другарите му помагат на цивилното население ежедневно. С малкото камионче на Никола.

Ситуацията в столицата е доста напрегната, обаче хората не губят оптимизъм, всеки помага с каквото може на съседите. Ние осигуряваме храна, лекарства и стоки от първа необходимост на възрастните хора. Организираме зелени коридори за цивилното население, осигуряваме превоз на лекарства и лекари по време на комендантския час.

Никола остава в Киев. Без значение колко хора ще останат в столицата и дали силите ще издържат в сраженията.

Източник: БНТ

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ка
    Какъв
    7 -10
    07:17, 12 мар 2022
    Какъв българин е този. Промит, не учил българска история. Жив фашист !
    • Бъ
      Българин
      5 -4
      09:07, 12 мар 2022
      Този ако не спре руската орда и Путин ще дойде след това за останалите Българи да ги освобождава .
    • Въ
      Въпроса е
      10 -4
      10:09, 12 мар 2022
      Какъв българин сте вие?Човека е направил паметник на Левски.Вие като истински българин какво сте направили освен да плюете анонимно и да слагате етикети?
    • Ка
      Какво
      5 -1
      07:48, 13 мар 2022
      Какво съм направил ли ? Строих България ! Пазех я, клел съм се в нея и имам уважението към Русия , като двоен освободител на България. А този пезевенк не знае нищо за историята. Какъв Левски в устата на един родоотстъпник, който се бие за биолабораториите на сащ в украйна! Това е кощунство.Войната е започнала още от 2014 г. с избиване на мирно население в Донбас и Луганск. Къде беше тогава този. Нима онези жертви не са хора. Избити деца жени, старци от редовната армия на украйна. Къде бяхте тогава защитници на украйна !
    • Кр
      Крум
      5 -2
      08:21, 13 мар 2022
      някакъв боклук се снима в американски филм. Това е
  • 2
    Тю
    ТЮРКеджи
    2 -4
    11:52, 12 мар 2022
    Никола ТЮРК еджи ето още едно доказателство , че българите са от тюркски произход, твърдение което свинята Цацаров отхвърли при постъпване на поста прокурор.
    • Ко
      кочо
      4 -3
      09:00, 13 мар 2022
      тоя шопар има такъв тумбак, че ще го гръмнат в първата секунда. Този е кланица. Но пък цялата НАТОвска армия е такава, ПРАСЕТА
  • 3
    Пр
    Продажници
    3 0
    13:08, 12 мар 2022
    Продажници ! Прочетете за цар Борис I.
  • 4
    Па
    пародия
    2 -3
    11:02, 13 мар 2022
    разказ от копанката на свинарника -друго не може да е като гледам разказвача
Последни новини