От х:

Днес в x:

Как посрещат нидерландските F-35 от управляващата коалиция

Представители на изпълнителната власт и депутати от управляващата коалиция коментираха в парламента решението на правителството от 8 март за усилване на охраната на въздушното ни пространство с до осем изтребителя F-35 на Нидерландия. 

От "БСП за България" обявиха, че техните министри в кабинета са гласували "против" изтребители от Нидерландия да охраняват небето ни. От "Демократична България" подкрепиха решението на Министерския съвет.

Първоначално у нас ще дойдат три самолета от Нидерландия за съвместна охрана на въздушното ни пространство, обясни в кулоарите на парламента министърът на отбраната Драгомир Заков. 

Става дума за максимум осем самолета, като първоначално ще дойдат три, ако се наложи по някаква причина, те могат да се увеличат, а тези до 200 военнослужещи са хората, които осигуряват самолетите, защото те се нуждаят от сериозна поддръжка, дори когато са на земята, посочи министърът на отбраната. Заков уточни, че първите самолети трябва да дойдат от началото на април, крайният срок може да бъде удължаван или скъсяван. Изтребителите ще бъдат на летище "Граф Игнатиево".

Става дума за F-35, това е пето поколение самолет, за първи път такъв самолет ще бъде разположен в региона, добави Заков. По думите му, това е и шанс за българските Военновъздушни сили (ВВС) да се докоснат до подобно оборудване.

Драгомир Заков подчерта, че войната не е причината изцяло и добави, че несигурността в Европа е част от този елемент, който налага допълнително усилване на охраната на въздушното пространство с наши съюзници.

Министърът уточни, че изтребителите от Нидерландия ще извършват съвсем стандартни дейности по наблюдение. Сила може да се използва единствено и само от българските ВВС и то с разрешение на министъра на отбраната, отбеляза той. Съюзническите самолети носят оръжие, но то е за самозащита, допълни Заков.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев коментира, че е нормално да се подсили защитата в абсолютно всички източноевропейски страни. По думите му, това е съвсем нормално в контекста на случващото се на морската ни граница. Това не е прецедент - досега испански, сега ще дойдат самолети от Нидерландия, посочи вицепремиерът.

Подобно мнение изрази и съпредседателят на "Демократична България" и председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов. Нормално е дефицитите в българските въоръжени сили да бъдат попълнени, казано образно, с нашите съюзници, смята той.

Заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Филип Попов обяви пред медиите, че министрите на БСП в кабинета са гласували "против" изтребители от Нидерландия да охраняват въздушното ни пространство. Към момента всички служби за сигурност казват, че няма пряка опасност за България от военния конфликт в Украйна, посочи той. "Няма пряка опасност за България. Това го твърдят всички служби. Нямаме нужда от тази охрана", заяви Попов.

От Враца лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че кабинетът е взел решението за самолетите "тихомълком". 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    0
    0
    1 -1
    17:02, 12 мар 2022
    Тия 2-3 самолета ще отблъснат 20 руски мига и сута.
    • Кр
      Крум
      3 -2
      08:24, 13 мар 2022
      как ги посреща управляващата коалиция няма никакво значение. Важно е как ще ги посрещнат руските ракети, а то ще е топло посрещане :)
    • Ки
      киро
      1 -1
      15:48, 13 мар 2022
      то беше шанс и за българските прост-и-тут-ки да се докоснат до офицерите от Кобурго-фашистката армия преди 66 години, но после имаше Народен съд!
  • 2
    1
    1
    4 -1
    17:14, 12 мар 2022
    Правителството да пада!
  • 3
    Ще
    Ще
    3 -1
    07:53, 13 мар 2022
    Ще има разпаднали се тенекета във въздуха! Като им свалят спътниците и край на тези тенекии !
    • 1
      1
      1 -3
      15:16, 13 мар 2022
      Тези легенди за върховната руска техника се виждат в украйна. 58 свалени руски самолета и страх да се лети.
    • Сп
      Според
      3 -1
      15:28, 13 мар 2022
      Според украинските неонацисти и такива като теб, не остана руска армия !
    • 1
      1
      1 -2
      16:01, 13 мар 2022
      Ааа има много войничета! В перьод мама ви дае! Такава е руската тактика никой не се връща назад. Компенсират загубите с още млади момчета.
  • 4
    Ко
    коко
    2 -3
    16:06, 13 мар 2022
    То за Русия това което се случи дотук е вече загуба. Много жертви и омраза. Никога повече украинец няма да вярва на Русия. Грешка! Путин настъпа мотиката. А за икономическите санкции да не говорим. Ще се превърнат в новия Иран. Умните русначета започнаха да напускат.
  • 5
    Ба
    Ба си
    3 -2
    17:37, 13 мар 2022
    Ба си и кокошинката ! Като ти спрат кранчето, друга песен ще запееш. Путин стегна държавата си , а не като теб педераси и меки китки да управляват страната ни.
    • 00
      00
      1 -2
      19:33, 13 мар 2022
      Ар е а пол у умник! Нали и ти гласува за Ко кор чо!
Последни новини