От х:

Днес в x:

Почистващите препарати са по-вредни от изгорелите автомобилни газове

Препаратите за почистване станаха вездесъщи заради пандемията, но американски учени твърдят, че те може да са опасни за здравето, съобщи Мейлонлайн.

Специалисти от Университета на Калифорния в Дейвис извършиха наблюдения в "реалистични условия на закрито", които наподобяват работата на професионални хигиенисти. Така установиха, че от препаратите, които се използват за почистване на повърхностите, може да се отложат малки частици в човешките дихателни пътища с темп, равен, или дори по-висок от аерозолите от изгорелите автомобилни газове. 

Резултатите са важни за хора, работили много с дезинфектиращи спрейове през пандемията от Ковид-19.

Изследване от 2021 г. установи, че домакинските спрейове вече изпускат повече вредни органични съединения от всички автомобили във Великобритания. 

Специалистите знаят, че почистването на повърхностите на закрито с дезинфектанти може да генерира вторични замърсители като газове и аерозоли. Образуването на вторични органични молекули обаче не е разглеждано изчерпателно в реалистични условия на закрито. 

Вторични органични аерозоли са молекулите, произвеждани с окисляване през няколко поколения от първоначалната молекула. 

"Разбирането на механизмите на образуването и свойствата на вторичните органични аерозоли е много важно за оценяване на ефекта им върху климата, качеството на въздуха и човешкото здраве", обясни проф. Анел Виртанен от университета на Източна Финландия, която не е участвала в изследването.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини