От х:

Днес в x:

Татяна от Украйна: Много е важно в този момент да чувстваме морална подкрепа. Бъдете с нас!

Тя е на 35 години. Живее в Одеса. Учила е в университет в България преди години. Казва се Татяна. Не иска да посочи фамилията си. Страхува се. Намирам контакт с нея случайно. След обявяването на военните действия от страна на Русия тази сутрин търся връзка за реакция за ситуацията, разказ от първо лице на обикновените хора в Украйна. Така стигам до телефоните на редакцията на вестник „Роден край“, списван от хора от българската общност в Одеса. Търся главния му редактор, само неговото име е изписано за контакти. Така попадам на Татяна. Представям й се. Става ясно, че преди е била автор във вестника, но вече не работи като журналист. Питам я за ситуацията...

Часът е около 11.30. Тя е навън с 6-годишното си дете. Обяснява ми, че не е удобен момент да разговаряме. Казвам й, че се интересувам от гледна точка към ситуацията на обикновените мирни граждани, няма да навлизаме в политически дълбини. Усещам, че иска да разкаже. Но и страхът в нея усещам. Затова не настоявам повече да ми каже фамилията си.

По това време на деня в Одеса все още няма движение по улиците на военни, но Татяна казва, че се чуват гърмежи от различни краища на града. „Притеснени сме. Чуваме нещо приличащо на взривове. Засега не знаем точно къде и какво става. Искахме да заминем при родителите ми, но транспортът не тръгва. Има задръствания в града. Мислех, че въпросът ще бъде решен по дипломатичен път, но това не стана.“

Татяна казва, че въпреки че не е станала свидетел на преки нападения засега, цивилните граждани не се чувстват в безопасност.

На обявената тази сутрин от правителството на България възможност освен да бъдат осигурени в страната ни български граждани, които се евакуират от Украйна, и украинци, които искат да потърсят убежище у нас, Татяна казва, че засега семейството й няма да се възползва. Но, ако ако усетят още по-сериозна заплаха, ще потърсят помощ в България.

Според нея цел на Русия и предприетите военни действия е осуетяването на Украйна за влизане в ЕС и НАТО.

„Много ми е приятно, че вие там мислите за нас. Продължавайте да ни подкрепяте, защото е много важно в този момент да чувстваме такава морална подкрепа. Бъдете с нас!“, са последните думи на Татяна, които ми казва.

Целият разговор с нея може да чуете във видеоматериала:

Във видеото има кадри, които може да не са подходящи за вашата психика!

Записа Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (25)

  • 1
    Чо
    Човек
    35 -26
    17:39, 24 фев 2022
    В момента протича второто освобождение на Украйна от нацистите /след Великата отечествена война/. И както се очакваше, укрофашистите не устояха. С населението също всичко е ясно – някои си тръгват, защото разбират, че фашистките власти могат да организират провокации с голям брой жертви.
    • До
      До Евро гейшите
      32 -19
      19:02, 24 фев 2022
      Сороснята е много уплашена ! Браво на Путин !
    • Ев
      Еврогей
      7 -4
      19:06, 24 фев 2022
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • Ма
      Малазанеца
      21 -26
      20:23, 24 фев 2022
      Да ви го начукам на вас тримата коментирали преди... Виж коментара
    • Jh
      JHB
      14 -18
      21:07, 24 фев 2022
      Какъв човек може да си ти бе? Жадно поглъщаш руски... Виж коментара
    • 66
      666
      3 -9
      08:26, 25 фев 2022
      Убий по един руснак всеки ден! И спаси света. Виж коментара
  • 2
    Др
    друг път
    21 -29
    18:14, 24 фев 2022
    Какъв човек си ти бе, ти си една подлога.Защо напа... Виж коментара
    • Ив
      Иван
      35 -11
      19:03, 24 фев 2022
      А каква работа има Америка и нейните войски в такава близост до Русия...хайде сега си представи ако Русия си разположи войските в Куба и Мексико,какво ще се случи
  • 3
    Би
    Бисеров
    13 -25
    18:23, 24 фев 2022
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 4
    Ha
    Hah
    23 -9
    19:49, 24 фев 2022
    Цял ден гледам онлайн камерите в Одеса и киев -не изглежда така както платените медии го изкарват !
    • 1
      1
      14 -2
      23:23, 24 фев 2022
      Даже май е по-добре от България. Без паниката около военните действия!
  • 5
    Ма
    малоумни сте
    16 -21
    20:24, 24 фев 2022
    Мечката като играе в съседния двор ще дойде и в на... Виж коментара
    • Цс
      ЦСКА Москва
      12 -8
      20:56, 24 фев 2022
      Мръсник си ти.Като дойде мечката ще си играе със спринцовката на кенанския вълк
  • 6
    Лу
    Луд
    31 -5
    20:58, 24 фев 2022
    Сега дядо Джо да помага ! Нали той ги надъха да се бият . Глупав народ ! САЩ си изпълниха целта да разклатят Европа . Защо не помислите ,ако някой им поиска техни територии ка ще реагира . Този измислен народ разклати Африка и Азия ,а сега и Европа за лични облаги!
    • Jh
      JHB
      10 -18
      21:04, 24 фев 2022
      Наистина си луд, щом това, от днеска не може да ти... Виж коментара
    • Ма
      Малазанеца
      11 -16
      21:15, 24 фев 2022
      А да не се бият ли? Да слушат квото Русия им каже... Виж коментара
  • 7
    Го
    Говорит тавариш
    11 -7
    21:15, 24 фев 2022
    Ден победа й
  • 8
    Ре
    Реалист
    13 -3
    03:34, 25 фев 2022
    Жална ни майка...
    Ударът от тая война ще го разберем скоро, както и вси в еврогейския съюз, ама ние като "европейци" с те умрели доходи ще ни се ще да се върнем в 19-ти век с коне и каруци...
    Що пък не....
  • 9
    По интернет
    .....
    А мъжа и е в затвора ..... В украйна не са женени само проститутките дето са бачкали в турция ....
  • 10
    Ка
    Какво
    7 -4
    09:16, 25 фев 2022
    Какво лицемерие ! Защо тази Татяна изплака чак сега. Каква жестокост, Русия нападна. Татяна, ти като майка през изминалите 8 години заспиваше спокойно, но сега изведнъж ти се наруши собственото его. Без да се замислиш, че през тези 8 год. украинската армия обстрелваше ДНР и ЛНР и убиваше безззащитни деца, жени и старци. Знаеш ли за ангелите на Донбас. Това са деца избити от украинците и погребани в Донбаското гробище. Досега вие търпеливо си мълчахте за тези жертви и сега изведнъж, колко било лошо. Лошо е , на кой му е приятно да има война. Но не се вслушахте в гласа на Русия. Ето сега Путин предприе да сложи всичко на място. Чудя се на тази медия, която ви нае за това "сърцераздирателно" интервю, без да си видяла на какво бяха изложени гражданите на двете републики, а вие още от първия ден нададохте вой. Къде са сега големите ви братя от НАТО и ФАЩ. Та Путин и Русия направиха всичко, да се спре, но вие подкрепяхте фашисткия режим на Украйна. Германия, Франция и Русия са гаранти на мира в Украйна. Макрон ,отиде до Русия , но се измъкна по терлици и не пое уреждането на мира. Германецът Щолц също отиде в Русия да урежда мира, но и той се измъкна по терлици. Защото тези са истинските човекомразци и не си мръднаха пръста,че се избиват хора от двете републики. Оставиха тази черна работа на Путин. И той реши веднъж за винаги да въдвори ред и мир в Украйна. Като гарант има право на това. Сега ревете.
  • 11
    Ту
    Турчоляка
    4 -4
    09:58, 25 фев 2022
    Чеченците бяха единственните които накараха руснаците да предложат мирен договор защото са силно вярващи и обявиха джихад срещу Русия и по този начин ги изплашиха и сами поискаха да седнат на маса.
  • 12
    Юл
    Юлиян
    3 -3
    11:43, 25 фев 2022
    Подкрепата за Путин сред хора в България може да се обясни само с едно - това са робски души, които страдат от копнеж за подчинение и от дълбок комплекс за малоценност, който е придобил израза на гняв към всеки с чувство за достойнство. (Другото обяснение, разбира се, е патологична глупост.) Няма как да имаш самочувствие, чувство за достойнство, готовност да решаваш собствената си съдба или елементарна увереност в себе си и да се възхищаваш или подкрепяш действията на Путин. Възхвалата на тираничната психопатия е желание да ти бъде отнета свободата. Това не е рядко срещана нагласа. Робската психика дава уют на онези, които не могат или не искат да поемат отговорност за себе си, било защото така са форматирани от деца, било заради тежки разочарования и злоба към успелия и свободния. Хибридното промиване на мозъци може да работи само в робски физиологичен разтвор. Дали трябва да си обясняваме тази нагласа с комунистическо или османско наследство (и двете далеч не са преодоляни), дали ще търсим корените и в балканската душа, в провалите на демократичния преход, в някакви непреодоляни и несподелени вини (като “възродителния” процес, сътрудничеството с комунистическите служби) или в горчивината от бягството на 2 милиона от страната е трудно да кажем. Ако все пак разпознаем около себе си патологията на подобна нагласа, ще направим поне една първа стъпка към оздравяването си.
    • Юл
      Юл
      3 -1
      19:43, 25 фев 2022
      Юлианчо, как така реши , че в България има робски души. Да не си психопат? Нима огъзеното положение на политиците и управляващите, към американското посолства, към ЕС те удовлетворява. Та България, отдавна е колонизирана страна и това те удовлетворява. Това значи зависима страна, но тези които имат собствено мнение наричаш психопати. Психопати са такива като тебе които не разбират какво става. Нима ти е приятно, че в двете провъзгласили републики има жертиви. Значи според тебе при едните може да има жертви , а при другите не може. *** си психопата. Къде се пръкнахте бе човекомразци.
    • Ма
      Малазанеца
      0 0
      12:32, 26 фев 2022
      Юлияна, всичко, което си писал е вярно, човек, абсолютно! В България е пълно с индивиди готови да предадат собствената си страна в името на чужда такава- в случая Русия!
  • 13
    Фе
    фен
    0 -1
    18:41, 25 фев 2022
    Морална подкрепа,добре.Иначе сме зле,като вас.
Последни новини