От х:

Днес в x:

Германия спря сертифицирането на "Северен поток 2"

Германското федерално правителство спря процеса на сертифициране на руския газопровод "Северен поток 2", след като Русия призна терористичните организации "ДНР" и "ЛНР". Това съобщава Bild, позовавайки се на източници в правителството.

На фона на ескалацията на руско-украинския конфликт германското правителство спира процеса на сертифициране на руския газопровод "Северен поток 2".

Канцлерът Олаф Шолц също потвърди новината за прекратяването на процеса на сертифициране на газопровода на Путин. Той обясни, че е поискал от Федералното министерство на икономиката да предприеме необходимите административни мерки за спиране на сертифицирането на газопровода.

"Това звучи технически, но това е важна административна стъпка, така че да няма сертифициране на газопровода. И без това сертифициране Северен поток 2 няма да бъде пуснат", каза Шолц.

Проектът „Северен поток 2“ предвижда изграждането и експлоатацията на две тръби с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от руския бряг през Балтийско море до Германия.

Оператор на газопровода е Nord Stream 2 AG, 100% собственост на Газпром.

На 10 септември 2021 г. Русия обяви завършването на строителството на газопровода „Северен поток 2“.

За да стартира Северен поток 2, той трябва да бъде сертифициран от германските власти. Тази процедура беше прекратена и възобновена няколко пъти. След сертифициране от германските власти, Европейската комисия трябва да даде разрешение за експлоатация. 

Коментари в сайта

Последни новини