От х:

Днес в x:

Русия пита Полша за атентатите в "Северен поток"

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова посъветва полския външен министър Радослав Сикорски да сподели информация за участието на Вашингтон в подкопаването на "Северен поток".

"Би било по-добре полският външен министър да каже какво знае за атентатите в "Северен поток" и за ролята на Вашингтон в това престъпление", каза тя пред "Известия".

Коментарът ѝ бе в отговор на изявление на Сикорски, който каза, че САЩ ще унищожат руските позиции в Украйна, ако Руската федерация използва ядрено оръжие.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков по-рано отбеляза, че западните лидери ежедневно практикуват ядрена реторика и подчерта, че Русия не иска да участва в тези учения. Песков също напомни, че Москва може да използва ядрено оръжие само в съответствие с разпоредбите на своята ядрена доктрина.

Русия редовно провежда ядрени учения. Последните ѝ учения от тази седмица не са ескалация. Това заяви руският президент Владимир Путин.

Той направи коментара си по време на пресконференция в Минск след двудневни разговори с беларуския си колега Александър Лукашенко.

Путин посочи, че единствената разлика този път е, че ученията включват и Беларус, където Русия обяви миналата година, че разполага тактически ядрени ракети.

Припомняме, че на 21 май Русия започна първия етап от военните си учения с тактическо ядрено оръжие. Към вторият етап на ученията ще се присъедини и Беларус.

Газопроводите "Северен поток" 1 и 2, пренасящи руски газ до Германия под Балтийско море, бяха повредени от поредица от взривове в шведски и датски води през септември 2022 г.

След инцидента датската полиция съобщи, че те са били засегнати от мощни експлозии, а шведски разследващи потвърдиха, че откритите на място следи от експлозиви убедително показват, че е имало саботаж.

Русия и Западът се обвиняват взаимно за аварията. Всяка от страните отрича да е замесена и досега никой не е поел отговорност.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини