От х:

Днес в x:

Защо смартфоните стават по-бавни с времето

Мобилните устройства също както всички други джаджи намаляват своята продуктивност и оптимален капацитет с течение на времето. Така например батерията на смартфоните започва да издържа по-кратко, екраните да показват не толкова добри цветове и много др. Жизненият цикъл на модерните джаджи е няколко години, но въпреки това процесите на “стареене” са необратими.

Едно от най-големите оплаквания на съвременните потребители е, че производителността намалява, колкото по-дълго използват своите устройства. Водещи компании като Apple и Google използват софтуерни технологии, за да компенсират разликата в скоростта, но в повечето случаи тези мерки имат временен характер. Повечето потребители използват смартфоните си за период от 2-3 години преди да актуализират към нов модел. Има много хора, които по-дълго работят със старите си устройства, но трябва да се справят с някои значителни ограничения.

Софтуерната поддръжка се променя с всяка година, което е важен фактор за дългия живот на джаджите. След определен период от време производителите спират новите актуализации за някои модели, което може да крие рискове за сигурността.

Голяма популярност придоби и случая с умишленото забавяне на iPhone от Apple с мотив да се удължи живота на остаряващите им батерии. Това също е пример как след няколко поколения хардуера става по-труден за поддръжка и оптимална работа. Инсталирането на приложения, изтриването на файлове и връщането към фабрични настройки също влияе на работата на смартфоните в дългосрочен план.

Все пак има някои неща, които да направите, за да опитате да забавите очаквания спад в производителността. Един от съветите е да изтривате приложения, които не използвате често, за да не консумират излишно пространство и системни ресурси. Същото може да се каже и за файлове, които от дълго време пазите в смартфоните.

Понякога може да се изненадате колко място могат да заемат скрийншотове и други ненужни файлове. Ако другите методи не помагат опитайте да върнете устройството към фабричните настройки, което ще подобри осезаемо скоростта.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини