От х:

Днес в x:

Опасно приложение за Android смартфони идва с нов банков троянец

Злонамереният Xenomorph се крие в едно на пръв поглед безобидно приложение за почистване на паметта - Fast Cleaner. Зловредният софтуер е открит от експерти на ThreatFabric, според сайта на компанията.

Xenomorph е много подобен на добре познатия банков троянски кон Alien. Целта и на двете е да открият важна финансова информация, съхранявана на устройството на потребителя, да получат достъп до сметките на жертвата и да извършват незаконни парични преводи. Но Xenomorph е радикално различен от Alien по функционалности. Този факт, в допълнение към наличието на нереализирани функции, може да подсказва, че този зловреден софтуер може да е в процес на нов проект или на участниците, отговорни за оригиналния Alien, или поне на някой запознат с неговата кодова база.

Според ThreatFabric потребители на 56 различни европейски банки са станали жертви на нов злонамерен троянски кон. Те са изтеглили от официалния Google Play Store приложението с него, като има над 50 000 инсталирания.

Зловредният софтуер вече знае как да прихваща съобщения и известия, а също така събира и предава личните данни на потребителя към сървър на злоумишлениците. При това неговите възможности може да бъдат разширени в бъдеще.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини