От х:

Днес в x:

Училищен район в САЩ забрани напълно смартфоните и учениците са съгласни с това

През май 2023 г. щатът Флорида прие закон, според който на учениците трябва да се забрани да използват смартфони по време на учебни занятия. В закона обаче не се казва нищо за използването на смартфони в училище по време на неучебни часове, като обяд, почивка или свободни часове. Обществените училища на окръг Ориндж обаче решиха да направят "невъзможното" като всички училища в окръга във Флорида забраниха изцяло използването на смартфони през целия ден.

Изненадващо, в статия в The New York Times се подчертава, че реакциите на тази политика са доста положителни от страна на учители, родители и дори ученици. Учителите харесват това, че учениците се съсредоточават, родителите харесват това, че децата им ограничават времето, прекарано пред екрана, и дори учениците харесват това, че ги кара да се чувстват по-истински, присъстващи и ангажирани.

"Сега хората не могат да повтарят непрекъснато: "О, вижте ме в Instagram. Това съм аз", казва Пейтън Стенли, дванадесетокласничка в една от гимназиите в засегнатия район. "Това помогна на хората да бъдат такива, каквито са - вместо такива, каквито са онлайн - в училище."

"Много ми харесва тази политика", казва Никита Маккаскил, учителка в същото училище. "Учениците са по-разговорливи и по-сговорчиви."

Прилагането на забраната за смартфони обаче отнема много време. Донякъде комично е, че Лайл Лейк, служител по сигурността в училището, патрулира в обедните часове с количка за голф, за да хване учениците, които тайно използват телефоните си. Ако бъде забелязан, ученикът трябва да се качи с Лейк до главния офис, където предава телефона си до края на деня. "Обикновено завършвам с количка, пълна с ученици", казва Лейк, "защото по пътя към офиса засичам още ученици."

Въпреки положителния прием на забраната, съществуват някои опасения, свързани с безопасността и етиката.

Най-сериозният отзвук от тази политика е свързан с безопасността. Ако ученик трябва да се свърже с родител или член на семейството си, той не може да го направи през телефона си, без да наруши забраната. Единствената възможност е да отидат в главния офис и да използват стационарен телефон. Тъй като стрелбите в училищата в САЩ са почти ежедневие, тази липса на достъпна комуникация с външния свят поставя родителите и учениците в състояние на безпокойство.

Освен това учениците, които записват с телефон кадри от случващото се в тяхното училище, имат полза за гарантиране на тяхната безопасност. През последните няколко години имаше многобройни новинарски истории за ученици, които записваха събития в училище, разкриващи опасни условия, на които след това можеше да се обърне внимание.

И накрая, тази политика внушава, че на учениците не може да се вярва, че са отговорни за собствените си действия, което не ги подготвя адекватно за живота на възрастните. "Те очакват от нас да поемем отговорност за собствените си избори", казва София Ферара, дванадесетокласничка, която трябва да използва смартфон през свободните часове, за да посещава онлайн уроци в колежа. "Но след това ни отнемат възможността да направим избор и да се научим на отговорност."

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини