От х:

Днес в x:

Карнавалът във Венеция се завърна след 2 години прекъсване

Изображение 1 от 5

    Легендарният карнавал във Венеция, Италия, започна  на 12 февруари. Това е първият пълноценен карнавал през последните две години. Поради пандемията през 2020 г. карнавалът завърши преждевременно, а през 2021 г. се проведе онлайн.

    През първите дни на карнавала публиката можеше да гледа представленията на няколко улични театъра, а на Големия канал се състоя пъстър парад от гондоли. Карнавалната програма включва също представления, улични представления, конкурси и майсторски класове, някои от които ще се провеждат както на живо, така и онлайн. Организаторите обаче отбелязват, че може да има промени в програмата, ако епидемиологичната обстановка го налага.

    В навечерието на карнавала италианските власти отмениха задължителното носене на маски по улиците, така че тази година традиционните шествия и фестивали изглеждат точно както във времената преди ковид. Въпреки това тази година се очакват малко туристи - около 80 хиляди и то предимно жители на самата Италия.

    Венецианският карнавал е един от най-колоритните и най-старите в света и има почти 900-годишна история. Той се провежда ежегодно във Венеция седмицата преди Великия пост и завършва 40 дни преди Великден. Това е фестивал на костюмите с ярки улични шествия и изпълнения на актьори, а носенето на оригинални маски е негов основен атрибут.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини