От х:

Днес в x:

Венеция обръща поглед към екзотиката на Изтока от пътешествията на Марко Поло

От 27 януари до 13 февруари Венеция обръща поглед към екзотиката на Изтока по време на традиционния Венецианския карнавал, който тази година протича под мотото "На Изток. Чудното пътуване на Марко Поло”.

В това мото няма нищо случайно. Тази година Венеция отдава почит на един от най-видните си граждани – Марко Поло и е логично и Венецианският карнавал да е част от събитията в чест на прочутия венецианец. През 2024 г. се навършват 700 години от смъртта и 770 години от рождението на великия изследовател. Търговец по професия, търсач на приключения, Марко Поло стига до Китай, прекосявайки цяла Азия – едно постижение, смятано едно време за подвиг, граничещ с невъзможното. Остава там над 20 години, като има възможност да обходи и региона. Венецианският изследовател и търговец е проучил детайлно някои части на Азия и е завещал на идните поколения разкази за наблюденията си за "Изтока на света", за особеностите на местната география, нрави, традиции и изкуство. Всичките му впечатления са събрани в книгата "Пътешествия”, известна още и като "Милионът“.


Духът на Марко Поло е въплъщение и на духа на жителите на Венеция и на начина, по който през вековете се възприема самата Венецианската република. Венецианците се отличават с любопитство, с желанието за научаване на нови неща и с отвореността си към новото и екзотичното. А градът, в който те живеят, винаги е гостоприемен, стига гостите да не злоупотребяват с гостоприемството на домакините. 


Мотото на тазгодишното издание на Карнавала не само отдава почит на Марко Поло и на духа на венецианците в по-общ план, но също така приканва всички участници  и зрители на  проявата да предприемат едно пътуване към екзотични, въображаеми светове, а също и едно пътуване навътре в своята душевност, което в крайна сметка помага на човек да преоткрие себе си в различна и неподозираща светлина, казват организаторите на проявата.


Карнавалът ще бъде образно казано разпръснат из целия град, но също и из островите около Венеция, както и из градовете край Венеция, на континентална Италия. Във всички тези населени места събития от програмата на Карнавала ще се проведат из централните площади, по улиците, в местни театри, а спектаклите ще са разнородни, от традиционни карнавални шествия до оперни представления.


Творчески директор на Венецианския карнавал тази година е отново Масимо Чекето, който е творчески директор и на прочутия венециански театър „Ла Фениче”. Той обещава, че Карнавалът ще превърне Венеция и околностите й в един фантастичен свят, в който цивилизациите и културите, до които се е докоснал Марко Поло, ще са източник на вдъхновение за всички. "Марко Поло е герой на своето време, който е имал изключителния късмет да види невероятни народи и цивилизации - една възможност, която са имали малцина по онова време. Той е потеглил по суша към непознати земи и  се е върнал във Венеция по море, събрал е огромно количество информация, сблъскал се е с опасности и злощастия, срещнал е изключителни личности и е получил достъп до един много недостъпен за времето си свят”, припомня още Чекето. Той добавя, че Марко Поло е мечтаел от малък да види тези невероятни земи и е реализирал мечтите си, а сега неговите мечти ще се реализират и в цяла Венеция по време на Карнавала.


Според кмета на Венеция Луиджи Бруняро това издание на Карнавала ще бъде най-хубавото, защото ще е повод за всеки да се потопи в разказите на младия Марко Поло, в които реалността и фантазиите се смесват в една история, която омайва хората и до днес.

В първия ден на Венецианския карнавал на различни площади във Венеция и в град Местре в провинция Венеция стартираха карнавалните спектакли на открито, включващи музика, танци, театър, маскаради, циркови номера, клоунади. Тези спектакли ще се повторят и през уикенда на 3 и 4 февруари и след това всеки ден в периода 8-13 февруари. На площад "Сан Поло” бе открита и ледена пързалка, която ще остане там до края на Карнавала.

Сред ключовите и неизменни прояви на Карнавала ще бъде конкурсът за най-хубава карнавална маска и карнавален костюм, като кандидатите ще имат възможност да се представят на специално обособени театри на открито, декорирани в ориенталски стил на площад "Сан Марко” във Венеция и на площад "Ферето” в Местре. Победителят в конкурса се обявява по традиция в края на карнавала.

В събота на 3 февруари  във Венеция ще бъдат представени 12-те участнички в конкурса за най-красиво момиче на Карнавала. Титлата, която ще получи победителката в конкурса на 12 февруари по време на церемония в театър "Ла Фениче”, се нарича "Мария на Карнавала”. А кандидатките за тази своеобразна корона се наричат също "Марии" заради древно предание, датиращо от началото на многовековната история на Венецианския карнавал. Името идва от Дева Мария и от религиозния празник Сретение Господне, един от  четирите празника, посветени на Богородицата. Според преданието на Сретение Господне измежду най-бедните девици във Венеция били избирани 12, които получавали дарения, сред които и бижута, от дожа на Венеция и участвали в шествие из центъра на града. След това дожът давал прием в тяхна чест в палата си. Но според легендите през 943 г. или 944 г. 12-те момичета заедно с подарените им от дожа скъпоценности били похитени от пирати. Жителите на Венеция се впуснали да преследват злодеите, заловили ги и ги убили, а пленените момичета били освободени невредими. Оттогава датира официално "Празникът на Мариите” в чест на Дева Мария, която, според легендите, е позволила да бъдат спасени пленените момичета. С течение на времето този празник е започнал да се вписва в програмата на Венецианския карнавал и се е превърнал в едно от основните му събития, а после е прераснал в конкурса "Мария на Карнавала”.


 

Сред традиционните прояви на карнавала са и кортежите на алегорични карнавални платформи, които ще се проведат на островите Пелестрина, Лидо и Бурано и в градовете Дезе, Кириняно, Маргера, Кампалто, Местре и Дзеларино. Повечето от тях ще са в периода 8 февруари  - 13 февруари, а само шествието в Дезе ще бъде на 28 януари. Дефилето на карнавални платформи на известния с цветните си къщи и с дантелите си остров Бурано ще протече три пъти – на 10, 11 и 13 февруари.

Карнавалът във Венеция ще има и по традиция специално издание за деца, което ще се проведе от 1 до 11 февруари в театъра "Пиколо Арсенале” във Венеция и в парка "Албанезе” в Местре и което включва специално предназначени за малчуганите спектакли и творчески ателиета, по време на които те ще имат възможност да научат как се правят карнавални маски и карнавални костюми или да се запознаят с тънкостите на някои от "карнавалните” улични изкуства.

В уикенда на 3 и 4 февруари, а след това от 8 до 13 февруари в двореца "Ка Вендрамин Калерджи”, в който се намира Венецианското казино, ще се състои традиционната гала вечеря на Карнавала. Събитието е поверено на дизайнерката и сценографка  Антония Саутер, която и предишни години е организирала официалните балове на Карнавала. Тази година официалната вечеря ще потопи гостите в екзотичната и чувствена атмосфера на двора на владетеля Кубилай хан. Костюми, коприни, брокати, подправки, аромати, източни блюда, музика, танци – всичко това ще породи вихър от емоции за онези, които си закупят билети за официалната гала вечеря на Карнавала. Билетите са на цена 600-700 евро. 

Тъй като по време на периода на Венецианския карнавал ще настъпи Китайската нова година, то от 2 до 13 февруари в Местре и Венеция ще бъдат организирани шествия под наслова "Магията на Китайската нова година”. Като гвоздеят на програмата тук ще бъде официалното обратно броене на настъпването на Нова година по китайския календар в 17 ч. местно време  на 9 февруари по време на паралелни спектакли в архитектурно-историческия комплекс "Арсенал” във Венеция, в музея "М9” в Местре и по улиците на Местре и на Венеция. Тъй като тази година Китайската нова китайска година ще е под знака на Дървения дракон, тържествата ще включват и изпълнение на ритуален "Танц на дракона" за здраве, късмет и благоденствие.

Безспорно обаче от три години кулминацията на Венецианския карнавал е половинчасовото звуково и светлинно водно шоу, което се организира във водното пространство "Дарсена гранде” на комплекса "Арсенал”. Тази година водното шоу протича под наслова "Тера инкогнита (Непознатата земя). Невероятното пътуване на Марко (Поло)”. Спектакълът ще е свободна интерпретация на разказите от книгата за пътешествията на Марко Поло. Премиерата му ще е на 2 февруари в 18,30 ч. Същата вечер в 21 ч., ще има повторение на спектакъла. Наново шоуто ще бъде представено два пъти на 3 и 4 февруари, а после зрителите ще могат да му се насладят всяка вечер, отново по два пъти, в периода 8-13 февруари. Спектакълът, както предходните две години, ще е внушителна компилация от зрелищни светлини ефекти, проникновена музика, водна акробатика, гигантски водни фигури и пантомими, разиграващи се на плаващи платформи, дело на компаниите "Антика Пройетерия”, "Виорика Уотър шоу” и  "Муунлайт”, специализирани в този род изяви. В спектакъла ще се включат и девет изпълнители от френската компания "Илотопи”, известна със способностите си, фантазията и таланта си да прави представление върху всичко, което плава и да превръща всичко плаващо във внушително водно зрелище. Компанията участва редовно в предходните издания на Венецианския карнавал, както и във водни шоута в Рим и Флоренция.

По време на спектакъла в "Арсенала” двама актьори ще се превъплътят в образа на Марко Поло и това са Танкреди Блу Сила и Гаетано Руоко Гуаданьо. Те ще са душата и гласът на специално посветен на Марко Поло текст, написан от венецианския писател и историк Алберто Тозо Фей. В спектакъла ще участват и петима танцьори от Трупата за източни танци, които съвместно с Италианската асоциация за популяризиране на културата и туризма на Китай ще възпроизведат древни китайски легенди, бой със саби, както и ритуалните танци на четирите символа и на четирите сезона.

Билетите за светлинно-звуковото водно шоу в „Арсенала”  варират от 14 евро до близо 100 евро в зависимост от местоположението на зрителите, в зависимост от това дали те са венецианци или гости на града, в зависимост от възрастта им и в зависимост от това дали става дума за индивидуални или семейни билети.

През цялата продължителност на Венецианския карнавала разнородни заведения във Венеция ще се включат в така наречения "Карнавал на вкусовете", като всяко едно от тях ще предлага специални ястия на клиентите си. 

А гостите на Венеция са насърчавани през периода на целия Карнавал да не се притесняват да обикалят по улиците на града, облечени в карнавални костюми. Ако не си носят такива, в града има много магазини за традиционни карнавални маски и костюми, с които ще могат да се дегизират.

Но не само Венецианският карнавал е посветен тази година на Марко Поло. През цялата година във Венеция ще има много прояви в чест на великия откривател и търсач на екзотичното и непознатото, сред които изложби, лекции, литературни четения, спектакли....

Любопитно е, че това издание на Карнавала, посветено на мистерията и екзотиката на Изтока, по-специално на Китай, се организира малко след като Италия в края на миналата година прекрати участието си в китайската инвестиционна инициатива "Един пояс, един път”. Италианската премиерка Джорджа  Мелони заяви тогава, че инициативата не е донесла на Италия очакваните ползи и допълни, че оттук нататък Италия ще се фокусира върху модела на двустранното партньорство с Китай.

Венецианският карнавал поставя началото на поредица от големи културни събития в Италия през тази година. От 6 до 10 февруари в Сан Ремо ще се проведе 74-ото издание на фестивала на италианската песен. От 20 април до 24 ноември във Венеция ще се проведе 60-годишното издание на Венецианското биенале на изкуствата под наслова „Чужденци навсякъде”. От 28 август до 7 септември във Венеция ще се проведе и 81-ото издание на най-стария кинофестивал в света  - Венецианската мостра. От 16 октомври до 27 октомври в Рим ще се проведе 19-ото издание на римския кинофестивал „Празник на киното”.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини