От х:

Днес в x:

Черна топола и цер са обявени за защитени дървета с министерска заповед

    Две вековни дървета в региона на Хасково са обявени за защитенисъс заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов.

    Едното от тях е черна топола, която се намира в местността Клюнка, в землище на свиленградското село Райкова могила. Дървото е на възраст от около 150 години, с височина около 12 м, обиколка на ствола 7,02 м. Предложението за защита е внесено от Община Свиленград.

    Второто дърво, обявено под защита е от вида цер и се намира в землището на село Камилски дол в община Ивайловград. То е на около 200 години и е високо 14 м, обиколката на ствола му е 2,10 м. Дървото е обявено за вековно и забележително дърво по инициатива на Асоциацията на парковете в България, подкрепена от Община Ивайловград. Местните хора го наричат "Синията" заради огромния каменен олтар в основата му, наподобяващ каменна маса.

    Министерската заповед относно тези дървета е императивна относно изкореняването, изсичането, кастренето им или чупенето на клони.

    Нараняването на стеблата и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата, също ще са наказуеми. Черна топола и церът ще бъдат вписани в регистрите според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и обозначени като вековни дървета.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини