От х:

Днес в x:

Ново огнище на птичи грип в Хасковско, унищожават 5800 патици

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците в област Хасково, съобщиха от контролнта служба. Вирусът е установен в животновъден обект за отглеждане на пекински патици, находящ се в землището на с. Жълти бряг, община Стамболово, обл. Хасково. Обектът е разположен в 10-километровата наблюдавана зона, районирана във връзка с огнище на заболяването от края на 2021 година. Положителната проба е констатирана при изпълнението на пасивен надзор в зоната.

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта. В животновъдния обект се отглеждат около 5800 патици от различни възрастови категории.

Около засегнатия животновъден обект са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата от община Стамболово – Жълти бряг, Стамболово и Царева поляна; от община Хасково – с. Книжовник. В 10-километровата наблюдавана зона попадат – от област Хасково, община Хасково – с. Войводово, с. Манастир, с. Малево, с. Криво поле, с. Корен, с. Маслиново, с. Горно Войводино, с. Долно Войводино; от община Стамболово – с. Малък извор, с. Голям извор, с. Кралево; от област Кърджали, общ. Кърджали – с. Сестринско, с. Рудина, с. Татково, с. Звиница и с. Крин.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  Ме
  Местен
  22 -2
  20:19, 12 яну 2022
  Трябва някой да ги фалираме умишлено
  Велика България ******
  • Го
   Гост
   6 -2
   00:43, 13 яну 2022
   Ами то си е нормално да има птичи грип по птиците като е студено, цървуле!!!
 • 2
  Го
  горките
  20 -1
  21:06, 12 яну 2022
  пак тормоз
 • 3
  Дебелия димитров-град-ски дерибей кога ?
 • 4
  Ли
  Лили
  26 -1
  22:00, 12 яну 2022
  Затриват умишлено българските ферми.И защо ....да внасяне всичко отвънка. То не бяха овце,кози,прасета,всичко българско се унищожава.
 • 5
  Аз
  Аз
  21 0
  22:22, 12 яну 2022
  Трябва бунт, като в Казахстан. Но вместо на полицаи, да падат глави на политици. Жалки продажници.
 • 6
  Ло
  Лошо
  3 -1
  23:49, 12 яну 2022
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 7
  Из
  Измекяри
  12 0
  23:58, 12 яну 2022
  Защо да българска тази агенция, като работи за чужди интереси?
 • 8
  Dd
  dd
  13 -1
  23:58, 12 яну 2022
  Сега гледайте как ще избухват някакви зарази и ще унищожават животни.Тоя филм го гледахме вече!
  Не,това хич не е по плана на конспирацията :)
Последни новини