От х:

Днес в x:

Европейските зелени сертификати за поставена бустерна доза ваксина ще бъдат преиздадени

Европейските зелени сертификати за поставена бустерна доза ваксина срещу ковид ще бъдат преиздадени, казаха от „Информационно обслужване“.

От 20-ти декември сертификатите ще могат да бъдат изтеглени от Националната здравно-информационна система. Преиздаването се налага, заради утвърдени нови образци.

Според изискванията, които влизат в сила от 1 януари догодина, бустерната доза за двудозовите ваксини ще се обозначава като „3/3“ в сертификата, а при еднодозовите - като „2/2“.

Изтеглянето на новия образец от портала на системата ще става след въвеждане на ЕГН, номер на лична карта и националния референтен номер на поставената доза или номер на някой от предишните генерирани сертификати.

„Издадените до момента сертификати за ваксинация ще продължат да са валидни на територията на ЕС, дори и бустерната доза да е обозначена в документа по различен начин от приетите нови правила“, каза изпълнителният директор Ивайло Филипов.

Общият брой на издадените сертификати и удостоверения през системата е близо 6.2 млн. документа. От тях общо 1.856 млн. са европейски зелени сертификати за ваксинация с разрешените ваксини.

Общият брой на сертификатите за преболедували коронавирусната инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат е над 276 хил., а удостоверенията за доказано преболедували COVID-19, с положителен резултат от направен антигенен тест са близо 130 хил.

Броят на сертификатите за антитела е над 230 хил.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ко
  конспирация
  11 -4
  18:28, 16 дек 2021
  Когато почнат да падат масово хора по улиците от инсулти и инфаркти тогава ще разберете какво сте си вкарали в тялото.
  • Ко
   Конспирация 2
   7 -10
   12:26, 17 дек 2021
   Те вече падат масово, най-вече неваксинираните.
Последни новини