От х:

Днес в x:

Гърция купува фрегати от Франция, Вашингтон предложи конкурентна оферта

Договорът за покупка от страна на Гърция на три фрегати от Франция "е в сила и ще продължи да бъде", увери днес източник от гръцкото министерство на отбраната след конкурентна оферта от страна на Вашингтон, предаде Франс прес.

"Гръцко-френският договор е в сила и ще продължи да бъде. Той е осъществен на най-високото възможно ниво. Самият гръцки премиер обяви това", посочи цитираният източник.

Съгласно гръцко-френското споразумение на стойност около 3 милиарда евро, обявено тържествено на 28 септември в Париж, три фрегати Белхара трябва да бъдат построени във Франция и доставени на гръцкия флот през 2025 г. и 2026 г.

Държавният департамент на САЩ одобри възможна продажба на Гърция на четири многоцелеви надводни бойни кораба (Multi-Mission Surface Combatant - MMSC) за 6,9 милиарда долара, заедно с модернизация на стойност 2,5 милиарда долара на съществуващите гръцки фрегати от клас Меко, съобщи снощи Пентагонът, цитиран от в. "Катимерини".

Въпреки одобрението на Държавния департамент това съобщение не показва, че е подписан договор или че има завършени преговори, отбелязва изданието.

Същевременно френското министерство на отбраната посочи, че споразумението за доставка на три френски фрегати за военноморските сили на Гърция неотдавна е било потвърдено и няма риск да бъде отменено, предаде ТАСС.

"Откакто започнахме преговори с гръцката страна, американското предложение вече не се разглежда. Нещо повече, ние подписахме договор, той беше парафиран преди няколко дни", се посочва в изявление на министерството.

Гърция укрепва отбранителните си способности на фона на напрежение с Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие. Премиерът Мицотакис съобщи през септември миналата година, че Гърция планира да купи 18 изтребителя Рафал и четири нови многоцелеви фрегати, както и да модернизира четирите си налични фрегати тип Меко. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини