От х:

Днес в x:

Синдикатите са против уволнението на 30 000 чиновници до края на 2022 г.

Синдикалните организации се обявиха против съкращаването на около 30 000 души в държавната администрация до края на 2022 г.

След заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество от КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха, че ако това стане, безработицата ще се увеличи и ще има протести.

В неделя съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев обяви пред бТВ, че до края на 2022 г. ще бъдат съкратени 15% от администрацията, като допълни, че безработицата в България е с историческо ниско ниво и пазарът на труда може да поеме съкратените чиновници. По думите му всеки министър ще трябва да огледа структурите си и да предложи до края на годината как да се направят съкращенията. 

"Съкращаването на 30 000 служители от държавната администрация е шоково съкращаване. Ако това стане, безработицата ще се увеличи и ще има протести", заяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов след заседанието на НСТС.

Той допълни, че първоначалните дебати са били да има съкращения, но до края на мандата: "Някой питал ли ги е тези хора от каква квалификация и преквалификация имат нужда, стигат ли им ресурсите, мениджмънтът как управлява съответните ведомства. Никой не ги е питал, но бързаме да ги уволняваме. Категорично сме против".

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" от своя страна допълни, че голяма част от държавните институции имат тежък недостиг на кадри. Според нея инспекторите, които следят за контролирането и спазването на трудовото законодателство в страната, са около 400, а фирмите са над 400 000.

"Когато някой се чуди защо в страната не се спазват иначе добрите трудови разпоредби и закони, то е защото няма кой да отиде на място и да проверява. Ако някой се чуди защото няма социални работници, които да се грижат за най-уязвимите членове в най-бедната държава в ЕС, то е защото имаме малко над 2000 социални работници в Агенцията за социално подпомагане", каза Григорова.

Тя призова Асен Василев да си спомни, че "на него му беше детайлно обяснено, че броят на полицаите в България не е равен на броя на служителите на МВР", както и че е хубаво да спре популизмът на управляващите.

"Няма накъде, ако орежат още повече администрацията, това означава съвсем да останем без държава, тъй като държавната администрация е тази, която провежда държавната политика на терен", категорична е тя.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта (6)

  • 1
    То
    Точно
    8 -2
    16:27, 6 дек 2021
    Всеки си идва с екипа! Гроб уволняваха и подменяха със свои членове навсякъде !Защо сега ще стачкуват поданиците на ГЕРБ???? Корумпирани шахматисти отивате си
  • 2
    Си
    Синдикатите
    9 -3
    17:01, 6 дек 2021
    са против,защото трябва да започнат най-напред от тях.Колко ненужни чантажии има в тези структури,които не вършат нищо полезно.Много добро решние на новото правителство,дано само не си остане ,като препоръка.В производсвото,в строителството ,в селското стопанство има нужда от работна ръка,да отиват там.
  • 3
    !?
    !?
    2 0
    18:07, 6 дек 2021
    Уволняват 30 000 чиновници? Първи април е много далече още за тази "новина"!
  • 4
    Ге
    Геро
    3 0
    18:15, 6 дек 2021
    Съкращенията са еквивалентни на назначенията.Изборът е между наши и ваши, качеството не е водещ фактор.....за съжаление.
  • 5
    Ка
    Как не я е срам тая
    5 -2
    22:43, 6 дек 2021
    Ако сме съкратили още администрацията, съвсем сме щели са останем без държава. Докога с тея клишета бе госпожа, знаете ли изобщо, че сме държавата с най-много администрация на глава от населението в света. Така че не се изказвайте неподготвени, че ставате смешни, че чак и трагични.
    • Много странно как според вас уж сме с най много администрация, пък в действителност постоянно има свободни работни места и малко желаещи да работят там? Май вие трябва да се запознаете как стоят нещата реално. Абсолютно прави са синдикатите.
Последни новини