От х:

Днес в x:

Катастрофи, самоубийства и СПИН - основни за ранната смърт при младежите

Пътни инциденти, самоубийства и насилие, както и туберколозата и СПИН са сред водещите причини за ранната смърт сред хората под 24 години по света, предадоха агенциите. 


В изследването, публикувано от The Lancet, са разгледани информации от 2,6 милиона смъртни случаи сред 1,8 милиарда души на възраст от 10 до 24 години през 2004 г.
Изследователите, подкрепени от Световната здравна организация (СЗО) казват, че тяхното изследване е първото, което разглежда причините за смърт в глобален мащаб във възрастовата група между 10 и 24 години. Според тях изследването показва, че е само мит вярата на юношите и младежите, че са по-силни и здрави от хората на друга възраст. Реално по света умират 2,6 милиона младежи всяка година, като повечето от тези случаи са предотвратими.
Пътните инциденти са отговорни за 10% от смъртните случаи, самоубийствата за 6,3%, насилието за други 6% (като особено застрашени са били младежите от страни с ниски и средни доходи в Източна Европа и части от Латинска Америка), туберколоза и други респираторни инфекции за 11%, а СПИН е отнел живота на 5,5%. Изследването показва и различията по региони. 65% от смъртните случаи са от Югоизточна Азия и субсахарска Африка, където живеят 42% от младежите по света. Само 3% са в богатите страни, докато останалите са в страни с ниски и средни доходи. В бедните страни, важни фактори са били и провалени аборти и осакатяването на женските полови органи. Смъртността сред младите майки, която включва тези и други фактори, е отговорна за 15% от смъртните случаи сред тинейджърките и младите жени. Изследването е ръководено от Джордж Патън от Кралската детска болница в Мелбърн, Ръсел Вайнър от университетския колеж в Лондон и Кришна Босе от СЗО.
Топ 10 на причините за смъртни случаи сред младите на 10-24 години от двата пола по сврета са били:
1) Пътни инциденти, 10%
2) Самоубийства, 6.3%
3) Насилие 6%
4) Инфекции на долните дихателни пътища като пневмония 5,9%
5) Туберколоза, 5,5%
6) СПИН, 5,5%
7) Удавяне, 4,1,%
8) Свързани с пожари, 2,6%
9) Менингит, 2%
10) Войни, 1,8%

Сред мъжете и момчетата на възраст 10-24 години, водещите 5 причините за смърт по света са:
1) Пътни инциденти, 13,9%
2) Насилие, 9,2%
3) Самоубийства, 6,4%
4) Удавяне, 5,3%
5) Туберколоза, 5,2%

Сред жените в интервала 10-24 години по света, водещите 5 причини за смърт са били:

1) Инфекции на долните дихателни пътища, 6,7%
2) Самоубийства, 6,2%
3) СПИН, 6,1%
4) Туберколоза, 5,8%
5) Пътни инциденти, 5%

Смъртта сред младите майки, въпреки че достига 15% общо, е била разпределена сред различните категории, поради което не фигурира в топ 5.
В страните с по-високи средни доходи, пътните инциденти са предизвикали 32% от смъртните случаи сред мъжете на възраст 10-24 години, насилието 10%, а самоубийствата 15%.
Рискът от смърт в Африка е по-висок, отколкото в който и да е друг регион, като е близо 7 пъти по-висок от този в страните с по-високи доходи (305 смъртни случая на 100 000 души срещи 45 на 100 000).
Смъртността сред мъжете и момчетата е била по-висока, отколкото сред жените и момичетата в почти всички региони, с изключение на случаите в Африка и Югоизточна Азия. В тях по-високият брой на смъртните случаи се е дължал главно на повишеното количество смъртни случаи сред майките, като самоубийствата, пожарите, СПИН и туберколозата също са имали принос. В богати страни като Великобритания, смъртта свързана с майчинството е била под 1%, докато в Африка 26% от починалите млади жени, са умрели по причини,с вързани с бременността.

Източник: news.sutrin.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини