От х:

Днес в x:

За Левски, мъжете и техните подобия

Васил Иванов Кунчев-Левски...

Преди няколко години Андрей Пантев каза в едно свое интервю, че съвременна България има остър дефицит на мъже, освен може би в чаршафения смисъл на думата. Трудно е да се дефинира какво точно е мъж. Дали нещо с определени физиологически особености или това е персона от мъжки пол надарена със самочувствие и кураж да застава зад действията си и техните последици. Обикновено тези вторите попадат под ударите на онези първите, които ги атакува за всичко свързано със секса поради липса на другите качества, заради които се чувстват малоценни.

Едно подобие на мъж, бившия агент Божидар Димитров, разкри сензационната новина-Левски имал любовница-монахиня. Светилото в националната ни история и самосъзнание бил като всички останали със своите слабости и недостатъци. Подтексът е , не го митологизирайте чак толкова и той ги е вършил същите мръсотии като вас.

За справка можем да отбележим няколко неща. И Исус Христос е имал любовница- Мария Магдалена. И може би майка му е била нечия любовница, след като се озовала бременна без мъж във времена в които прелюбодейките били убивани с камъни. Но Исус е останал/и променил/ историята защото е бил Исус не защото е имал любовница. И Левски е променил историята защото е Левски, не заради монахинята.

Спорно е дали Божидар Димитров има любовница. Ако да, щеше да знае че мъж +жена не непременно значи секс. Тъй като едва ли е светил на Левски, нито пък някой друг ги е наблюдавал за да бъде достоверен източник, то към това твърдение изказано от историка в телевизионното предаване „Горещо” можем да се отнесем повече от скептично. Но дори и да приемем че той наистина се е залюбвал с тая монахиня, то веднага изникващите въпроси са няколко. Какво е отношението на това разкритие към делото на Левски? Когато още съвременниците са го митологизирали, те е трябвало да отделят същественото от несъщественото за да може всяко дете, лесно да смели основната идея. Човекът е безпрецедентно явление в българската история и я е повлиял по начин, съпоставим само с този на Аспарух или Борис 1-първокръстител. Останалото е било компромис с времето или обичайния бекграунд от обичаи, възпитание и слабости.

Любопитно защо историкът засяга темата за секса в контекста на Левски. Ами защото за ония, които са мъже само заради израстъка между краката си, това е най важното нещо и единственото, което ги отличава от…айде да не обиждаме жените, от не-мъжете. Нито по кураж, нито по самочувствие и дела, лоестият настоящ министър не може да се мери с Левски. Дори и с мащабния пиар който си прави Димитров по всички достъпни му медии, той ще бъде забравен. Без каквато и да е реклама, Левски се помни вече 150 години. Май ще се помни докато има България. Левски обаче не може да бъде обвинен, че е страхлив нито, че е убиец/все пак е революционер за бога/, че е крадец/казионния комунистически писател Николай Хайтов опита това, но не успя/. Левски не може да бъде обвинен в нито един от смъртните грехове, освен че може би е прелюбодействал. Няма как да се докаже. Темата е близка до помийната среда, характерна за мнозинството българи, обгърнати от чалго-мутренската култура.

Характерният подход на Българина като види някой по-добър от него е да го принизи до себе си. Иначе трябва да се извиси до него. Това е недопустимо за манталитет, пристрастен към вероюто „преклонена главица сабя не я сече.” Значи трябва да го овъргаляме в калта, за да не забележим собствените лекета по дрехите и душите или контейнерите, в които сме превърнали мечтите си. Българинът обвинява другия в това, което е най- характерно за него. Да се види, че и другите са същите/ако не и по-големи/ маскари Селяните крещят за другите „селяни”, отпадналите от истинския живот, наричат останалите боклуци, най големите скъперници виждат „пинтии” във всеки, освен себе си.

Мъж обаче оставаш за цял живот. Понеже е най-болезнено да ти кажат, че не си, най-често награждаваме неприятните с всичко, което поставя под съменние тяхната мъжественост. Като не върви това, поставяме под съмнение морала им. Всички забравят думите на синът божи-да ме замери с камък този, който е безгрешен.

..и Божидар Димитров

Толкова ли е безгрешен Божидар Димитров? Човек, оцапал се със сводничеството на тайните служби не може да говори за морал. Учен неоткрил нищо!!! ново за историята на България, няма право и на такова самочувствие. Някои смятат Димитров за полезен заради комерсиалния/разбирай атрактивен/ подход към българската история, от която лъха национална гордост. Но това е прах в мъглата, дори за непрофесионалистите. За всеки, който дори аматьорски се интересува от тази наука, ще стане ясно, че така наречените му „разкрития” може да ги съчини всеки с малко повече въображение. Какво е спасението? Популизъм до дупка. Всичките книги на Димитров обръщат с главата надолу изградени и понякога доказани истини в българската история. Без грам доказателство и основание. Освен че звучат добре за казване. И все пак той не е запалил нито един мащабен дебат за българската история. Отчаян от незначителността си, Димитров най накрая посегна на Левски.

Да нямаш самочувствие, да нямаш известност, да нямаш нито едно обективно основание да се чувстваш мъж/личност/-съдбата на Димитров не е за завиждане. Каквито и успехи да е постигнал-ги е постигнал заради това, че е бил галеникът на властта и на тайните му служби. Сега той отново не прави нищо реално, просто се опитва да разруши един мит. Така е мислил Херострат, изгорил един от най-известните символи на древния свят

Няма и как да бъдем спасени от пустословията на псевдо-мъжете. Образците от тая порода се намират на върха. Преливат от пусто в празно, несмогващи да посрещнат изправени един едничък проблем. И ако трябва да доказват мъжествеността си, започват от секса или външната му проява-мъжкарството. Те и такива мъжкари са-лидерите ни дори едно семейство не могат да изградят, едно дете не могат да направят, а това го може всяко бездомно животно. Но могат да толерират, с портфейл или без, такива псевдо полови субекти като Божидар Димитров. И той, и всичките му адаши по партийна, правителствена или научна линия ще са прах и пепел след някоя и друга година. При Левски паметта се измерва в столетия. Това е да си велик мъж. И без монахиня за доказателство.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини