От х:

Днес в x:

Първият японски товарен кораб полетя към МКС

Първият в историята на японската космонавтика безпилотен товарен кораб HTV-1 (H-IIB Transfer Vehicle) бе изстрелян към Международната космическа станция (МКС) в 20:04 часа българско време от космодрума Танегашима в Южна Япония.

Той бе изстрелян с японската ракета-носител H-2b, която досега е извеждала на орбита само спътници. Най-мощната японска  ракета-носител се различава от своите предишни аналози с голяма товароподемност - при Н2-b тя е 16,5 тона.

HTV-1 има цилиндрична форма с размери 10 на 4,4 метра и е предназначен за доставка на орбита на около шест тона товари. В настоящия изпитателен полет той не е максимално натоварен, а на борда си има около 4,5 тона японско научно оборудване, храна и др.

Корабът HTV-1 се различава от европейския ATV и руския "Прогрес". При него липсва сложна система за скачване - скачването ще се осъществи с помощта на роботизирана ръка, вече прикачена към станцията. Освен това шлюзът на кораба е с много по-голям размер от тези на ATV и "Прогрес".

Японската космическа агенция Jaxa съобщава, че разработката на транспортния кораб е започнала през 1997 г. За реализирането на програмата (за създаването на новата ракета-носител и товарния кораб, и подготовка за старта) са изразходвани над 1,2 млрд. долара.

 Скачването на първия японски космически товарен кораб с МКС е планирано за 17 септември.

В предстоящите шест години в Японии ще бъдат построени още 6 товарни кораба, които веднаж годишно да доставят на МСК до 6 тона различни товари. До 2015 година след "пенсионирането" на американските совалки JAXA планира ежегодно да изстрелва по един кораб.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини