От х:

Днес в x:

19 °C

SpaceX успешно изстреля апарата Dragon с генномодифицирани мишки на борда му

SpaceX успешно изстреляха капсулата Dragon на върха на ракетата Falcon 9 от Кейп Канаверал във Флорида за 19-тата и комерсиална мисия до Международната космическа станция.

Товарът на ракетата е около 2600 кг и включва генномодифицирани мишки и семена от ечемик.

Dragon успешно се отдели от ракетата и в момента пътува към Международната космическа станция – пътешествието ще продължи 3 дни, а апаратът ще прекара общо 30 дни преди да се завърне на Земята.

Изстрелването на ракетата бе отложено с един ден, заради силни ветрове в горния слой на атмосферата.

Falcon достигна свръхзвукова скорост след около 1 минута и 15 секунди и максимално динамично налягане 5 секунди по-късно.

10 минути след изстрелването Dragon бе вече в предварителна орбита и започна пътешествието си към Международната космическа станция в 13-тата минута.

Апаратът ще достигне крайната си дестинация в неделя.

Мисията включва и серия експерименти, които екипажът на станцията ще трябва да проведе, един от които с генномодифицирани мишки с ускорен мускулен растеж.

Те трябва да помогнат на учените да разберат как да смекчат загубата на кости и мускули в условия на слаба гравитация, която при хората се явява пречка пред по-продължителните мисии до обекти в Слънчевата система.

Малките космически пътешественици ще подобрят разбирането ни и за мускулната дегенерация при хората на Земята.

Могъщите мишки са поредните от серията гризачи, изпратени на Международната космическа станция и следват стъпките на 20 други генномодифицирани по същия начин животни, които прекараха известно време в орбиталната лаборатория по-рано през годината.

При предишните мишки, които се върнаха на Земята безопасно, бе наблюдавано същото поведение, като това на Земята.

Освен мускулестите гризачи SpaceX пренесе и експериментално оборудване, което ще се възползва от условията на слаба гравитация - включително ечемичени семена за бирен експеримент.

На борда са и устройства за тестване на базови теории за гравитацията, за установяване поведението на огъня в космоса и изпробване на различни видове лечения на сърдечни заболявания.

Ракетата пренася и така наречения Robotic Tool Stowage на НАСА – ново допълнение към космическата станция, което трябва да осигури защитено пространство за съхранение за роботи, които работят извън орбиталната лаборатория.

Първите обитатели на Robotic Tool Stowage ще са двойка ботове, проектирани да засичат потенциални атмосферни течове от орбиталната лаборатория.

SpaceX редовно доставят провизии и оборудване за Международната космическа станция, като печелят милиарди от това, очаква се да продължат да предлагат услугите си на НАСА поне до 2024.

Надеждите са скоро да се появат и човешки пътници - SpaceX работят по космически кораб Crew Dragon, които ще започне да пренася и хора, ако насрочените за този месец тестове на капсулата му преминат успешно.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
04 авг 2020
Последни новини