От х:

Днес в x:

SpaceX успешно изстреля апарата Dragon с генномодифицирани мишки на борда му

SpaceX успешно изстреляха капсулата Dragon на върха на ракетата Falcon 9 от Кейп Канаверал във Флорида за 19-тата и комерсиална мисия до Международната космическа станция.

Товарът на ракетата е около 2600 кг и включва генномодифицирани мишки и семена от ечемик.

Dragon успешно се отдели от ракетата и в момента пътува към Международната космическа станция – пътешествието ще продължи 3 дни, а апаратът ще прекара общо 30 дни преди да се завърне на Земята.

Изстрелването на ракетата бе отложено с един ден, заради силни ветрове в горния слой на атмосферата.

Falcon достигна свръхзвукова скорост след около 1 минута и 15 секунди и максимално динамично налягане 5 секунди по-късно.

10 минути след изстрелването Dragon бе вече в предварителна орбита и започна пътешествието си към Международната космическа станция в 13-тата минута.

Апаратът ще достигне крайната си дестинация в неделя.

Мисията включва и серия експерименти, които екипажът на станцията ще трябва да проведе, един от които с генномодифицирани мишки с ускорен мускулен растеж.

Те трябва да помогнат на учените да разберат как да смекчат загубата на кости и мускули в условия на слаба гравитация, която при хората се явява пречка пред по-продължителните мисии до обекти в Слънчевата система.

Малките космически пътешественици ще подобрят разбирането ни и за мускулната дегенерация при хората на Земята.

Могъщите мишки са поредните от серията гризачи, изпратени на Международната космическа станция и следват стъпките на 20 други генномодифицирани по същия начин животни, които прекараха известно време в орбиталната лаборатория по-рано през годината.

При предишните мишки, които се върнаха на Земята безопасно, бе наблюдавано същото поведение, като това на Земята.

Освен мускулестите гризачи SpaceX пренесе и експериментално оборудване, което ще се възползва от условията на слаба гравитация - включително ечемичени семена за бирен експеримент.

На борда са и устройства за тестване на базови теории за гравитацията, за установяване поведението на огъня в космоса и изпробване на различни видове лечения на сърдечни заболявания.

Ракетата пренася и така наречения Robotic Tool Stowage на НАСА – ново допълнение към космическата станция, което трябва да осигури защитено пространство за съхранение за роботи, които работят извън орбиталната лаборатория.

Първите обитатели на Robotic Tool Stowage ще са двойка ботове, проектирани да засичат потенциални атмосферни течове от орбиталната лаборатория.

SpaceX редовно доставят провизии и оборудване за Международната космическа станция, като печелят милиарди от това, очаква се да продължат да предлагат услугите си на НАСА поне до 2024.

Надеждите са скоро да се появат и човешки пътници - SpaceX работят по космически кораб Crew Dragon, които ще започне да пренася и хора, ако насрочените за този месец тестове на капсулата му преминат успешно.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Умеете правилно да преценявате хората и това ви помага да намирате верния път към тях. Доверието, с което се отнасяте към малко познат човек няма да ви разочарова. Проявете разбиране към проблемите на близък човек и му помогнете да се справи с тях. Щастието ще ви се усмихне и ще изживеете един вълшебен миг.
07 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Смирено и с компромиси от своя страна ще се стремите да изгладете отношенията с близките си. Ще имате удовлетворяващи ви и споделени мигове в компанията на семейството си и това ще направи деня ви пълноценен. Доволни ще бъдете от себе си, заради разума и волята, които сте проявили.
07 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирани сте с помощ за другите и ще им посветите голяма част от времето си. Добре е да помислите и за себе си. Има неща, които трябва да свършите и то скоро. Бъдете предпазливи в общуването си с хора, които са чувствителни към темите, които ви вълнуват. Предстоят ви новости и благоприятно развитие на професионален проблем.
07 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не се спирате пред нищо, за да са постигнете нещо ново, което отдавна е вашата единствена цел. Това е добре, но ако наистина си струват всичките усилия, които полагате. Имате и редица по-малки цели, които също чакат своята реализация, затова не ги пренебрегвайте. В интимен план ви очаква нещо, което ще промени ежедневието ви в положителна насока.
07 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте добре още от сутринта работата си, за да съумеете да се справите с всичко. Имате всички шансове да осъществите плановете си, трябва да изчакате само сгоден случай да започнете да действате. С вашия нюх няма да е трудно.
07 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Преодоляване на препятствия от различен характер ще ви държат будни и в активна позиция днес. Не унивайте, с постоянство и малко късмет ще постигнете целите си. Ще получите съдействие от човек, който е доказал доброто си отношение към вас. Не бъдете прекалено мнителни.
07 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
07 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви носи промени и те ще решат в известна степен развитието на проблем, който ви интересува. Ще се изпълнят очакванията ви и това ще ви гарантира бъдещ просперитет. Помогнете на приятел, заплашен е от опасността да попадне под чуждо влияние, което силно ще му навреди. В личните си взаимоотношения търсете разбирателство с близките си, не се конфронтирайте с тях.
07 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Споделените проблеми по-бързо се решават, особено, когато имате до себе си хора, които ви обичат. Ще се почувствате защитени и това ще върне блясъка в очите ви. Получената подкрепа ще ви помогне да станете по-уверени и да не се тревожите излишно за бъдещето си.
07 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не проявявайте самоинициатива, вслушвайте се в желанията и мнението на хората около себе си. Това ще ви сближи и повиши настроението. Щастливи моменти ще имате с любимия ви човек, но само, ако му позволите да бъде искрен с вас, което значи да го предразположите към интимност и откровеност.
07 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Този ден ще бъде свързан с хубави емоции и положително развитие на връзки. В деловата сфера са възможни разногласия с партньори, касаещи минали събития. Ако проявите повече толерантност ще останете удовлетворени. Отворени сте към новостите и скоро ще ви се отдаде възможност да се заемете с нещо вълнуващо.
07 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Положителните ви мисли и добрата енергия, която излъчвате ще създава спокойствие и добро настроение на обкръжението ви. Служебните въпроси ще решавате в движение, предвид натовареността ви, но въпреки това ще се справите. Важна среща ще ви подтикне към повече активност в подготовката си за нея.
07 апр 2020
Последни новини