От х:

Днес в x:

4 °C

SpaceX успешно изстреля апарата Dragon с генномодифицирани мишки на борда му

SpaceX успешно изстреляха капсулата Dragon на върха на ракетата Falcon 9 от Кейп Канаверал във Флорида за 19-тата и комерсиална мисия до Международната космическа станция.

Товарът на ракетата е около 2600 кг и включва генномодифицирани мишки и семена от ечемик.

Dragon успешно се отдели от ракетата и в момента пътува към Международната космическа станция – пътешествието ще продължи 3 дни, а апаратът ще прекара общо 30 дни преди да се завърне на Земята.

Изстрелването на ракетата бе отложено с един ден, заради силни ветрове в горния слой на атмосферата.

Falcon достигна свръхзвукова скорост след около 1 минута и 15 секунди и максимално динамично налягане 5 секунди по-късно.

10 минути след изстрелването Dragon бе вече в предварителна орбита и започна пътешествието си към Международната космическа станция в 13-тата минута.

Апаратът ще достигне крайната си дестинация в неделя.

Мисията включва и серия експерименти, които екипажът на станцията ще трябва да проведе, един от които с генномодифицирани мишки с ускорен мускулен растеж.

Те трябва да помогнат на учените да разберат как да смекчат загубата на кости и мускули в условия на слаба гравитация, която при хората се явява пречка пред по-продължителните мисии до обекти в Слънчевата система.

Малките космически пътешественици ще подобрят разбирането ни и за мускулната дегенерация при хората на Земята.

Могъщите мишки са поредните от серията гризачи, изпратени на Международната космическа станция и следват стъпките на 20 други генномодифицирани по същия начин животни, които прекараха известно време в орбиталната лаборатория по-рано през годината.

При предишните мишки, които се върнаха на Земята безопасно, бе наблюдавано същото поведение, като това на Земята.

Освен мускулестите гризачи SpaceX пренесе и експериментално оборудване, което ще се възползва от условията на слаба гравитация - включително ечемичени семена за бирен експеримент.

На борда са и устройства за тестване на базови теории за гравитацията, за установяване поведението на огъня в космоса и изпробване на различни видове лечения на сърдечни заболявания.

Ракетата пренася и така наречения Robotic Tool Stowage на НАСА – ново допълнение към космическата станция, което трябва да осигури защитено пространство за съхранение за роботи, които работят извън орбиталната лаборатория.

Първите обитатели на Robotic Tool Stowage ще са двойка ботове, проектирани да засичат потенциални атмосферни течове от орбиталната лаборатория.

SpaceX редовно доставят провизии и оборудване за Международната космическа станция, като печелят милиарди от това, очаква се да продължат да предлагат услугите си на НАСА поне до 2024.

Надеждите са скоро да се появат и човешки пътници - SpaceX работят по космически кораб Crew Dragon, които ще започне да пренася и хора, ако насрочените за този месец тестове на капсулата му преминат успешно.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят може да се окаже наситен предизвикателства от всякакво естество. Бъдете готови за промени около себе си. Най-вероятно те ще са свързани само с положителни емоции. Имате възможност да изгладите отношенията си с човек, на когото особено държите и това ще ви зарадва. Вечерта бъдете сред близки хора.
19 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е по-добре да избягвате контактите с по-широк кръг хора, защото не е изключено да се натъкнат на избухливостта и гнева ви. Изключителната ви раздразнителност се дължи на преумора и изтощение. Прекарайте вечерта вкъщи с любимия човек.
19 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Настроението ви днес ще променливо поради различните дела, с които се заемате. За да останете доволни от работата си днес обаче е за препоръчване да вършите само онова, което ви е по сърце и да избягвате отношения с хора, които ви натоварват емоционално. Ще имате възможност да прекарате края на деня в приятната компания на нови хора.
19 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не се оставяйте друг да взема решения вместо вас. Осигурете си личен периметър и свободата, на която толкова държите. Ако ви въвлекат в спор бъдете по-въздържани, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи с любимия човек. Дайте му повече време. Може да бъдете прекалено мнителни и това да изнерви обстановката.
19 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможни са здравословни неразположения, предвид забързаното ви темпо и стреса, на който сте подложени. Вземете мерки за възстановяване, като започнете от почивката си. Всичко е осъществимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа, но на вас ли го казвам.
19 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да бъде много приятен и спокоен, ако избегнете кавгите у дома. Проявете повече търпение и толерантност спрямо близките си. Ако го направите, ще успеете да прекарате чудесен ден със семейството си. Професионален ангажимент може да наложи предварителна подготовка. Предстоящата седмица ще бъде много важна.
19 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
19 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сигурното е, че няма да прекарате този ден у дома. Непрекъснато ще сте в движение, вършейки различни неща и срещайки се с нови хора. Ще научите много новини, полезни за вашата дейност. Около вас витае добро настроение и стремеж към разнообразие, което ви прави желана компания навсякъде, където отидете. Не правете прибързани заключения.
19 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
19 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Рискувате да се предоверите на малко познат човек, който най-вероятно ще ви подведе. Ако вече сте го сторили все още имате възможност да сведете негативните последици до минимум. Действайте бързо и при повече късмет можете дори да извлечете и дивиденти от ситуацията. Не омаловажавайте успеха на ваши близки и им отдайте заслуженото внимание.
19 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви разнообразен ден, в който вие ще имате възможност да решите как да си почивате и с кого. Настроението ви е чудесно, което е предпоставка да се чувствате добре на всяко място. Очаквайте приятна изненада от страна на любимия човек, който ще събуди неподозирани чувства у вас. Вечерта ви предстои събитие, което ви настройва позитивно.
19 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете сигурни, че за всяко нещо си има време. Ще чуете добри новини от делови характер. В личен план ви очакват разбирателство и споделени мигове. Среща с роднини или стари приятели ще подобри настроението ви. Мислете повече са собственото си спокойствие. Никой освен самите вие не може да ви го осигури.
19 яну 2020
Последни новини