От х:

Днес в x:

Как се дигитализира урок по география? С Google Maps в час

Изображение 1 от 4

    Учителският екип по география и икономика в ПМГ „Иван Вазов“ в Димитровград намира успешната формула за внедряване на иновативни практики в учебните часове, създавайки интерактивен дигитален урок. 52-ма десетокласници от училището учат с помощта на новите технологии, като използват приложението Google Maps. С проекта си в конкурса на А1 „Дигитално училище на България“ учителският колектив разказва как учениците са приложили на практика наученото от часовете и са изготвили картoсхема на основните железопътни линии и възли в България.

    Задачата към учениците е била да предоставят възможно най-изчерпателна информация за различни ЖП линии в страната, използвайки картографски способ. За целта преподавателите по география им предлагат да използват Google Maps, чрез което да изследват и сортират географски обекти, които след това използват за създаването на ЖП маршрутите в България. От преподавателския екип на ПМГ „Иван Вазов“ споделят, че този метод е вдъхнал повече увереност в личните умения на всеки възпитаник, тъй като дигиталните продукти като този са по-близки до учениците и на тях им е много интересно да откриват новите им предназначения. Ключова за дигиталния урок обаче се оказва самостоятелната работа, която целяла да ангажира възпитаниците максимално в учебния процес и всеки сам да успее да намери нови възможни приложения на платформата. Преобладаващата част от гимназистите използват придобитите по време на проекта знания за Google Maps и при други задачи в часовете по история и цивилизация, а някои успяват да ги приложат дори и при извънкласни занимания.

    Какво е дигитален урок и как се прилагат методите за дигитално обучение у нас?

    Дигиталният урок представлява успешна комбинация от технологични инструменти, иновативни форми и популярни онлайн платформи. С помощта на новите технологии учебният материал става по-достъпен и разбираем за учениците, като същевременно развива и тяхната дигиталната грамотност. У нас много български училища вече прилагат методите на дигитализация, а доказателство за това са десетките кандидатури, като тази, получени в конкурса на А1 и фондация „Заедно в час“ – „Дигитално училище на България“. Вдъхновени от инициативността на българските учители и ученици, организаторите ще отличат най-иновативните училища в България в три категории. За победителите са предвидени 7 специални награди – интерактивни дъски, които да превърнат процеса на преподаване в истинско мултимедийно изживяване.

    Ако и във вашето училище може да се похвалите с дигитален проект или иновативен начин за преподаване, кандидатствайте в конкурса до 30 ноември. Желаещите да участват могат да подадат своята кандидатура през формата в страницата на конкурса, където ще намерят повече информация за категориите, журито, условията и наградите: https://www.a1.bg/digital-schools

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини