От х:

Днес в x:

"Само млади хора". България и Северна Македония ще обявят траур за жертвите от "Струма"

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев изрази благодарността си към действията на българските институции за действията им във връзка с катастрофата с македонски автобус на автомагистрала „Струма“, в която загинаха десетки души. На пресконференция в Министерския съвет заедно с българския министър-председател Стефан Янев, македонският лидер каза, че Скопие и София работят в отличен синхрон по случая.

Пътният инцидент в нощта срещу вторник донесе 46 жертви. Автобусът е пътувал от Истанбул за Скопие и е бил пълен с туристи. Катастрофата е станала на автомагистрала "Струма" в близост до село Боснек. Сред жертвите има 11 деца.

„Страшна трагедия. Бях информиран моментално за инцидента от Стефан Янев и Румен Радев. Съдействието между двете държави е на високо ниво и имаме постоянна координация“, каза Заев и добави, че в Северна Македония ще се гласува обявяването на ден на траур, което се обсъжда и от българското правителство.

Стефан Янев изрази съболезнования към македонския си колега и подчерта, че държавата е ангажирана в пълен капацитет по случая. Той потвърди думите на Заев за обявяването на ден на траур и в България, като добави, че у нас повод ще бъде и смъртта на девет души след пожар в старчески дом във варненско.

При посещение на оцелелите в „Пирогов“ Зоран Заев благодари на всички български институции и подчерта, че за македонските граждани се полагат отлични грижи.

„Всички са спели. Един от пътниците, с когото разговарях по телефона, ми каза, че е имало експлозия“, каза Заев по телефона пред бТВ, но отказа да коментира допълнителни данни и подчерта, че разчита на разследването на българските служби.

След въпроси от медиите към двамата лидери по време на брифинга, те изразиха надежда, че по преговорите по темата за присъединяването на Северна Македония ще има прогрес.

Малко по-рано външният министър на Северна Македония Буяр Османи, каза, че жертвите са „само млади хора“. Той добави, че повечето от тях са били от Скопие и са пътували за дълъг уикенд в Истанбул заради националния празник

Представителите на македонските власти казаха, че много от членовете на семействата на участниците в инцидента вече са пристигнали в България и са отишли към „Пирогов“.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски също изрази съболезнования си на семействата на загиналите и ранените в катастрофата.

„В тези тежки моменти изразявам най-дълбоки съболезнования на семействата и близките на всички хора и наши съграждани, които загубиха живота си и бяха ранени в страшната пътна катастрофа на територията на съседна България“, написа Пендаровски във Фейсбук и добави, че очаква резултатите от разследването да установят причините и виновните за трагедията.

В следващите часове македонските държавници се очаква да се върнат към Скопие, където ще поискат от парламента да гласува обявяването на деня на траур в памет на загиналите.

По-рано през деня зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че се работи по две основни версии – човешка грешка и техническа неизправност. Очаква се той да даде брифинг с главния прокурор на Северна Македония, който вече е в България.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    Наблюдение
    3 -5
    14:05, 23 ное 2021
    През няколко месечно управление на Румен Радев се случиха само лоши неща! То не бяха падащи самолети, потъващи кораби , епидемия със смъртност и първи в света , невиждана инфлация и високи цени на тока, горивата и всичко останало.
    Този път, където сутринта е станала зверската катастрофа е строена от тройната коалиция, батко и братко и лично открита от другаря Станишев.
    Сега ни очаква кабинет от четворна коалиция и нови заеми и дългове.
Последни новини