От х:

Днес в x:

Стотици иракчани хващат самолет от Минск за вкъщи след неуспешни опити да влязат в ЕС

Стотици иракчани, които лагеруваха в продължение на седмици на границите на Беларус с Европейския съюз, се регистрираха на летището за обратен полет до Ирак днес, съобщи иракското външно министерство, цитирано от "Ройтерс".

Мигрантите, предимно иракски кюрди, се качиха на полет в Минск в 13:45 часа местно време (12:45 часа българско) за Ербил в автономната северна област Кюрдистан в Ирак и след това за Багдад, уточни ведомството.

Иракчаните, особено кюрдите, съставляват значителен брой от около 4 000 мигранти, които сега чакат в мразовити условия в беларуски гори и се опитват да преминат в Литва, Латвия и Полша.

Мнозина казват, че беларуските власти не са им позволили да се върнат в Минск.

ЕС се опитва да спре това, което казва, че е политика на Беларус за тласкане на мигранти към неговите граници, за да отмъсти за по-ранните санкции заради репресиите против протестиращите миналата година срещу спорното преизбиране на автократа Александър Лукашенко.

Лукашенко твърди, че Беларус се опитвала да убеди мигрантите да се приберат у дома, но никой от тях не искал да се върне.

Най-малко осем души загинаха на границата през последните месеци, включително 19-годишен сириец, който се удави в река, опитвайки се да влезе в ЕС.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини