От х:

Днес в x:

Социолозите предричат четворна коалиция

Боряна Димитрова и Първан Симеонов смятат, че в нея ще влязат - "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", "Демократична България" и БСП.

Победителят "Продължаваме промяната" е привлякъл най-много гласове от "Има такъв народ" и "Демократична България", но и от БСП. Другата нова партия "Възраждане" пък е разчитала на собствени гласове.

"Продължаваме промяната" е направила сериозен пробив на изборите, смята социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова. Преди изборите изследванията са показвали около 16% за тях, а са се оказали 25%. Избирателите на партията са млади хора и висшисти.

Според "Алфа рисърч" за "Продължаваме промяната" са гласували 4 % от гласоподавателите на ГЕРБ на предишните избори. Гласували са 33% от избирателите на "Има такъв народ" , 29% от тези на "Демократична България" и дори 11% от привържениците на БСП.

"Дали е машинното гласуване, дали е Ковид, дали е вътрешна причина на БСП, "Продължаваме промяната" успя в последните дни, нещо което не признаваха и самите симпатизанти на БСП, да дръпне хора и от БСП", казва Димитрова.

Според Първан Сименов от "Галъп" "Продължаваме промяната" е всмукала цялата енергия на останалите партии в това пространство. Вътрешната опозиция на БСП също, според него, е работела за Кирил Петков и Асен Василев. Колкото до коалиционно правителството - според Симеонов такова ще има.

"Това са партиите на промяната, има ясен мандат от вчера. Мнозина очаквахме да няма много ясен мандат, защото ще има и силен ГЕРБ и силно желание за промяна. Да, има силен ГЕРБ, но желанието за промяна е по-силното, очевидно преобладаващо, тоест мандата е съвсем ясен. Партиите на промяната от третия път трябва да съставят нещо", казва Симеонов.

Правителство ще има, смята и Боряна Димитрова. Според нея " Продължаваме промяната " умее да комуникира и ще успее да привлече партиите около себе си. Най-вероятна е четворната коалиция.

"Продължаваме промяната", "Има такъв народ", ДБ и по всяка вероятност няма да им стигнат, ще трябва да привлекат вероятно и БСП", прогнозира Боряна Димитрова.

Колкото до другата нова партия в парламента, "Възраждане", според "Галъп", основният вот тук идва от по-млади, протестно ориентирани хора. Повече от половината от вота за "Възраждане" идва от избиратели, които и през лятото са гласували за партията. Има и такива, гласували за "Има такъв народ " и БСП.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Но
    Нострадамус
    10 -6
    10:15, 16 ное 2021
    Киро Лъжеца “вярва и иска”. Но няма нито една идея и нито едно решение в главата си нито какво иска, нито как да го направи.
    Инфлацията и сметките за ток и парно ще го удавят преди да е разбрал къде се намира и какво прави.
    Избрали сте или по -точно ви наложиха муха без глава. Извън кухите фрази и лозунгите зад “бранда” му не стои нищо реално. Предстои катастрофа. Всичко е една измама, фокуси за наивна публика в някой психодиспансер. Психопат дошъл от нищото, инсталиран временно от задкулисието с конюктурни и бързоликвидни мръсни цели- отчаяни времена, отчаяни мерки и хора.
    • Та
      Таралеж
      2 -2
      14:37, 16 ное 2021
      Ей нострадамос,а нещо за себе си няма ли да кажеш ?. Ако нямаш пищовче ела да ти дам пушка да се гръмнеш.Такива като тебе опропастиха Б–я.
  • 2
    "Наблюдател"
    6 -4
    11:01, 16 ное 2021
    Хората, които са гласували за "подмяната", ще разберат голата истина, ама със закъснение. В крайна сметка трябва да си има две големи партии - ляво и дясно. Всичко останало е фойервек.
  • 3
    45
    456
    4 -2
    11:35, 16 ное 2021
    Айде стига глупости. При Бойко и Доган добре ли ви беше.
  • 4
    51
    51
    2 -2
    14:29, 16 ное 2021
    ДО Нострадамус-Да Кирил и Асен не са политици,нямат го този опит,но пък са много добри мениджъри,а точно това трябва сега на народа български,лица които да съживят икономиката на страната и помогнат за увеличаване доходите на народа.За краткия период от време в служебния кабинет затвориха доста кранчета и сега е ясно ,че съпротивата ще е голяма.
    • За
      Зампяра
      0 0
      07:57, 17 ное 2021
      Затвориха малки кранчета но отвориха други на които водата изтича в пясъка. Глада и студа на народния гняв ще ги помете през предстоящата зима.
Последни новини