От х:

Днес в x:

Хасковските рейнджъри заработват 8 хиляди евро в Босна

Рейнджърки надбягват мъжете в мисия за 8 бона в евро

Бойците от хасковската лекопехотна рота "Алтея", която заминава в началото на септември за босненската столица Сараево, ще получат около 8 хиляди евро чисто за участието си в мироопазващата мисия. Дневния надник на командосите се движи между 40 и 45 евро в зависимост от длъжността. Мисията продължава 6 месеца. В нея ще участват 90 хасковски военнослужещи от поделение 52 740. Всички те са ветерани от предишни мироопазващи мисии. Част от бойците имат опит в Афганистан, други са били част от ротите "Хелброк" на Европейския съюз, а има и такива които са били вече в Босна. Командир на ротата е капитан Христо Василев.

 Другото признание за местните военни е че командирът на хасковския гарнизон подполковник Недялко Ников ще бъде представителят на България в съюзните мироопазващи сили "Кейфор". Хасковлии ще бъдат единствените български войски в най-размирната бивша югославска провинция. Към настоящия момент това ще бъде третата воинска част на България с мисия зад граница. Имаме действаща рота Хелброк и наш контингент в афганистанската столица Кабул. Там обаче рискът се смята за два пъти по-голям и дневния надник е над 80 евро.

Капитан Христо Василев

Днес бойците проведоха изпит по физическа подготовка. 90 титуляри и 10 резерви проверяваха физическите си умения на силови упражнения, совалково бягане и крос. 15 жени между 19 и 24 години се надбягваха наравно с мъжете на 1 километър. Нормативът е 3.30 минути. Ако някой се провали дори на един изпит отпада и се замества с резерва. В следващите дни следват инжинерна, химическа, езикова и тактико-специална подготовка. Утре пък ще бъде огневия изпит на 100, 200 и 400 метра по движещи се мишени и от бронирани машини. Ротата ще бъде съоръжена с Уаз-ки и бронирани машини за пехота БРДМ-2.

Резервите чакат своя шанс
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини