От х:

Днес в x:

Протестиращите кърджалийци:“Живи ни погребаха“,недоволните щурмуваха „Кауфланд“

    За втори път ресторантьори и хотелиери от Кърджали,подкрепени от синдикатите КНСБ и „Подкрепа“ излязоха на протест срещу противоепидемичните мерки на правителството. Този път те се фокусираха върху зелените сертификати и неравнопоставеността на отделните бизнеси ,които би трябвало да ги изискват.

    Стотиците протестиращи бяха млади хора,носещи плакати с надписите „Свобода на бизнеса“ и „Не на сертификатите“.Те щурмуваха хипермаркета „Кауфланд“ като поискаха повсеместно въвеждане на зелените сертификати или тяхната пълна отмяна.Вътре те скандираха „Блокада!“. Полицаите охраняваха протеста без да се намесват.Магазинът бе огласен от свирки и думкане на тъпан.Недоволните се струпаха пред касите и затрудниха работата на продавачките.

    Недоволните се събраха пред паметника на Апостола в 15,00 часа, от където започна масово шествие по бул.“България“.За половин час бе блокирано кръговото до Автогарата.Полицията регулираше трафика.

    Млад кърджалиец с няколко думи резюмира отчаянието на своите колеги“Живи ни погребаха“.Той е баща на две деца и трябва да издържа семеството си, но е пред съкращение.

    След въвеждането на зелени сертификати за заведения и ресторанти оборотите в Кърджали паднаха с повече от 80%,сподели пред журналисти координаторът на местната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Даниел Дялков.Заедно с координаторът на Българската асоцияция на заведенията Кадир Мустафов те резюмираха исканията на стотиците протестиращи: Равнопоставеност на всички обществени места,където се работи и се обслужват граждани; Признаване на теста за антитела за издаване на зелен сертификат; Национален план за обезщетяване на бранша; Манипулацията за антигенен тест да стане безплатна,а не да струва 10 лева за работещите.Те изразиха тревога,че в момента тези тестове са на свършване и се иска и тяхното заплащане.

    Кадир Мустафов сподели, че в националния протест на ресторантьорите са се включили 25 града в страната. С нас са солидарни много работещи в други сектори,с които сме взаимосвързани.Подкрепят ни и синдикатите.Исканията са ни справедливи,защото искаме равнопоставеност на бизнесите.Протестът не е насочен срещу конкретна верига хипермаркети,подчерта Мустафов.

    Милен Милинов,експерт в КНСБ бе категоричен,че членовете на синдиката са напълно солидарни с хората от ресторантьорския и хотелиерския браншове.Ние сме и ще бъдем солидарни,подчерта Милинов.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини