От х:

Днес в x:

В Кърджали отваря врати кабинет за диагностика на „тихия убиец”,апаратурата е последна дума на техниката

  В Кърджали отваря врати кабинет за диагностика на „тихия убиец”. Така медиците наричат остеопорозата. След сърдечно-съдовите заболявания и онкологичните, „тихия убиец” е трети в класацията за смъртност. Статистиката сочи,че една трета от жените в менопауза страдат от остеопороза. Тя засяга и мъжете над 65 г.

 Кабинетът ще облекчи максимално пациентите от областта, които сега за диагностика пътуват до Пловдив или София.В условията на пандемия това даже е и рисковано.

  Кабинетът е оборудван с последна дума на техниката. Тя е от класа ДЕКСА, който се смята за златен стандарт в този вид апаратура. Апаратът има лиценз от Агенцията по ядрено регулиране. Изследването трае две минути. Анализът му отнема повече време.

 В кабинета ще работят двама специалисти. Ръководител е д-р Гинка Зикова, родом от Кърджали,но практикуваща в Пловдив.Тя е ревматолог и вече е добре позната на пациентите в областта.

 Диагностиката на остеопорозата не се заплаща от НЗОК. Цената на преглед е от 50 до 70 лв.в зависимост от броя на зоните ,които се изследват. Поставената диагноза обаче е задължителна при кандидатстването за лечение. То се извършва амбулаторно от специалисти ревматолози, ендокринолози,акушер-гинеколози и ортопеди. В болница се провежда лечения само на последствията от счупванията.

  Остеопорозата е заболяване при което се загубва костна маса. Костите стават по меки и чупливи. При 50% от фрактурите пациентите не могат да се възстановят, подчертава д-р Гинка Зикова. Тя е на мнение ,че за остеопорозата се знае твърде малко сред обществеността. Затова и днес отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата и се информираме за нея.

  Д-р Зикова увери, че кабинетът ще заработи официално от 1 ноември 2021 г.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини