От х:

Днес в x:

Обявиха новите мерки в страната

„Нараства 14-дневната заболяемост в страната, увеличава се броят на хоспитализираните с COVID-19, отчитаме увеличение на броя на смъртните случаи. Това ни принуждава да въведем допълнителни противоепидемични мерки“. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг в МЗ. „Направихме обсъждания с широк кръг експерти, в това число с разширения състав на Експертния съвет по епидемиология, с директорите на регионалните здравни инспекции в страната и с всички заинтересовани страни – министерства и други администрации, туристически и ресторантьорски бранш, болнични асоциации и др. Дискутирахме двата варианта, предложени от главния държавен здравен инспектор – за въвеждане на по-строги ограничителни мерки или за приемане на алтернативния вариант за изискване на т.нар. „зелен сертификат“. Окончателното ни решение е от 00:00 часа на 21 октомври в сила да влезе изискването за притежаване на „зелен сертификат“, обяви здравният министър. Всички дейности, които се извършват на закрито, следва да бъдат провеждани при изискването посетителите/участниците да предоставят „зелен сертификат“ за ваксинация, за преболедуване, или за негативен резултат от изследване за COVID-19, а организаторите следва да осигурят контрол на входа на обекта/мероприятието относно проверката на сертификатите. Тази мярка ще се отнася за посещения в заведенията за хранене и развлечения, кина, театри, фитнеси, спортни зали, търговски обекти над 300 кв. м., с изключение на хранителни магазини, банкови институции и аптеки, и др.

По отношение на образователната система: предвижда се преминаването в обучение в електронна среда от разстояние да бъде обвързано с 14-дневната заболяемост на ниво община. При заболяемост от 750 на 100 хил. души население присъственото обучение следва да бъде преустановено. При нива на заболяемостта от 500 до 750 на 100 хил. души население 50% от учениците трябва да се обучават онлайн. Ако нивата на заболяемостта са от 250 до 500 на 100 хил. души, отсъстващите ученици са повече от 20%, или под карантина са 30% от учениците, обучението също се организира като 50% от децата учат присъствено, а другите 50%, на ротационен принцип – в електронна среда. Решението за преминаването в електронна среда и графиците за обучението в електронна среда са ангажимент на Министерството на образованието и науката. Няма да бъдат въвеждани ограничения за посещенията на детски и градини и ясли, категоричен бе д-р Кацаров.

За присъствено обучение в университетите студентите ще трябва да представят „зелен сертификат“. На академичните ръководства остава преценката дали обучението да се провежда по този ред, или да се премине в дистанционна форма на обучение.

Работещите в болниците, комплексните онкологични центрове и диализните центрове, както и персоналът на старческите домове, ще бъдат задължени, от 21 октомври, да предоставят „зелен сертификат“, за да упражняват дейността си.

Изискването за „зелен сертификат“ трябва да покриват и всички лица, които ще извършват контрол спрямо гражданите относно притежанието на документа за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от тест за COVID-19, съобщи още министър Кацаров.

Той бе категоричен, че контролът по отношение на лицензираните лаборатории, които издават „зелени сертификати“, ще бъде засилен и в случай на установени нарушения, е възможно да се премине към отнемане на лицензи.

Провеждането на спортни състезания на картотекирани състезатели към лицензирани федерации се допускат без публика, освен ако не е установен вход със „зелен”сертификат, независимо дали се провеждат на открито или на закрито.

„Нека да спазваме мерките“, настоя д-р Кацаров и допълни: „Призовавам хората да се ваксинират“. Здравният министър също така предупреди, че ако не се спазват ограниченията, няма да се постигне намаляване на случаите. Ако се стигне до недостиг на болнични легла, единствената и последна мярка остава национален локдаун, стана ясно от думите му. „Никой не желае да се стига дотам", каза министър Кацаров.

Заповед

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

  • 1
    Ам
    Ами
    12 -6
    16:51, 19 окт 2021
    Ами, затваряйте всичко и ......това е фашизъма .
    • Дд
      дд
      6 -5
      20:31, 19 окт 2021
      Какъв фашизъм бре?Това са европейски ценности.Българинът обияча банана,лидъла,джендъризма,бойко и мизерията. 30г. никой не се сети да направи ефективен протест.Ерго,хората са доволни.Важното е да ни пазят от руската газ и АЕЦ Белене.Долу Бай Тошо.Долу комунизъма.Новите поколения растат щастливо под джендърската европейска звезда.Долу България,горе Слави и Петков.
    • Ку
      кух
      7 -8
      20:48, 19 окт 2021
      Бойкотирайте всеки бизнес, който изпълнява мярката за Зелен Паспорт. Подкрепяйте тези които не се подчиняват на мерките. Ще Победим! Долу служебното правителство и радев!
    • 12
      123
      5 -4
      22:46, 19 окт 2021
      Хора хора хора! Сега момента да сме заедно всички. Да разбере правителството че този тормоз над хората няма да го търпим повече. Бойкотирайте и протестирайте. Опълчението не е напразно!
  • 2
    Ня
    Няма
    9 -10
    16:57, 19 окт 2021
    Няма да гласуваме и толкоз и да се оправят тези със зелените....
  • 3
    Or
    oracle
    14 -7
    17:55, 19 окт 2021
    Ще има сблъсъци, може и кръв да се пролее.
    • Ха
      ха
      5 -5
      20:31, 19 окт 2021
      няма,тва го слушаме 30г.
  • 4
    Др
    Дребен
    4 -12
    18:23, 19 окт 2021
    Аман от такива , дето ни се водят , ни се карат.Ам... Виж коментара
  • 5
    Ня
    НЯКОЙ СИ
    11 -3
    18:43, 19 окт 2021
    Броя на починалите се увеличава, заради вас!!! Убивате народа, убивате държавата!! Боклуци, една малка държава, какви кражби от правителството, какви измислици....България загива а виновните СТЕ ВИЕ!!! Колко хора влизат във болниците и умират, ако не влизат няма да са умрели, убивате народа!!! Мушенници!! Какъв зелен сертификати? Какви глупости!?! Нямам думи за тази дръжава...Ще има вътрешна война, ще има полудели хора, то не че сега няма, то вече сме излезли извън контрол. Ядосваме се за некадърните ваксини, за тъпите ПСР тестове и отгоре сега и зелен сертификат!! Бог ви гледа и малко по малко ще накаже такива като ВАС!! НЕКАДЪРНИЦИ!!
    • Ха
      ха
      5 -8
      20:33, 19 окт 2021
      Ах нямаш думи?Къде спа толкова годинки? Ще ви боднат,ще си кротнете пак.Ти каква вътрешна война очакваш? Някой друг ли пак вместо тебе? :) Или ще чакаш ДРУГИТЕ да излезнат пак?
  • 6
    12
    123
    2 -1
    20:52, 19 окт 2021
    Тока още не са го дигнали за частни потребители. Следизборно ще е.
  • 7
    Ко
    кокси
    2 -1
    22:59, 19 окт 2021
    Къде ще е утре протеста в Димитровград? Така ли ще продължаваме да мълчим?
  • 8
    Sa
    Samo
    4 0
    23:42, 19 окт 2021
    Да питам това момче преди да напълнее на министерското кресло не ревеше ли по протестите че няма вирос клиповете с изказванията ги има в нета.Торбата с парите сменя резбите много бързо но ще дойде време бог ще наказва
  • 9
    Та
    Таласъмь
    4 -1
    23:57, 19 окт 2021
    Браво на правителството ! Като въведе тези мерки и ще ни ограничат да пазаруваме от новите високи цени от скоро и така ще намалим инфлацията до изборите. И на самите избори гласоподавателите ще са силно изплашени и няма да искат да гласуват. И по този начин само с няколко машини гласа нашия доскорошен президент, бивш, авиатор -спортист-пенсионер и силно надарен за плътска любов и сребролюбие ще ни бъде за втори мандат и ще гечени на два етажа над жълтите павета . И някой ден може и да станем президентска бананова държава и ще сме по-добре и от северна Корея.
    Без зелен сертификат не може да се гласува!
  • 10
    К
    к
    3 -1
    01:03, 20 окт 2021
    Да се маха Радев и некадърните му министри! Никой не ги е избирал и не искаме да правят нищо. Тия фалираха държавата за 6 месеца. Като Виденов едно време - глад и фалити.
  • 11
    Защо да става въпрос за мен? Аз говоря общо говоря за некадърните мерки и дето убиват хората, невинните хора.... А вие ми говорите само за мен че аз съм спал че аз къде съм бил, ми мой човек, аз и сам да ида и да се събудя нищо няма да мога да променя, но заедно, всичко ще успеем!!
Последни новини