От х:

Днес в x:

Merck има хапче с шанс да промени борбата с COVID-19, акциите на Moderna рухнаха

Американският фармацевтичен гигант "Мерк" (Merck & Co) обяви, че разполага с експериментално противовирусно хапче, способно да намали опасността от смърт или настаняване в болница на най-застрашените от развиване на остра форма на COVID-19. Експерти оценяват първоначалните данни като потенциален пробив в начина, по който се лекува коронавирусът.

Ако получи разрешение от регулаторите, молнупиравир (molnupiravir) може да се окаже първият антивирусен препарат срещу COVID-19, който се приема през устата. Компанията и партньора ѝ "Риджбек Байотерапютикс" (Ridgeback Biotherapeutics) обявиха, че планират колкото може по-скоро да подадат документи за регистриране на лекарството от федералната администрация по лекарствата и храните (FDA)

При съобщаването на новината акциите на Moderna изгубиха в петък сутринта 15% от стойността си или 22 млрд. долара от пазарната оенка на компанията. В края на деня загубата бе 10% от цената и това бяха и най-слабо представителите се акции в индекса S&P, който иначе отчете леко повишаване от 0.1%. Акциите на BioNTech и Novavax (нейната ваксина още не е одобрена в САЩ) се обезцениха с 13% и 18%, което са още 12 млрд. долара пазарна оценка. Дори Pfizer и Johnson & Johnson, който са далеч по-независими от пазара на ваксини, изгубиха сутринта до 3%. В същото време акциите на "Мерк" поскъпнаха с 9%, което добави към капиталовата ѝ оценка 18 млрд. долара.

Pfizer, Roche и Atea Pharmaceuticals също тестват подобно лекарство. Коментарите за експерименталния продукт на "Мерк" са обнадеждаващи. Според Амеш Адалжа от Центъра за здравна сигурност към университета "Джонс Хопкинс" приеман през устата медикамент "може да промени риска от хоспитализиране до такава степен, че да промени правилата на играта".

Продукти като редмесивир и генеричния стероид дексаметазон се дават чак след като пациентът е настанен в болница. За пациенти извън болниците е известно едно одобрено лечение - коктейл от антитела, който се приема чрез преливане. Адалжа допълва, че "съществуващите терапии са сложни и логистично трудни за прилагане, докато обикновено хапче е точно обратното".

Всичко, което е важно да знаете за:

Анализаторът Майкъл Ий от Jefferies обяснява реакцията на пазарите с това, че според инвеститорите "хората ще се страхуват по-малко от коронавируса и ще са по-малко склонни да се ваксинират, ако има едно обикновено хапче, лекуващи от COVID-19."

Данните на "Мерк" са от трета фаза на изпитания и според съобщението са били толкова убедителни, че външни наблюдатели на процеса са препоръчали да не се изкарва целия курс. Анализът на застрашените от тежко преболедуване от коронавируса сред 775 пациенти от проучването е показал, че само 7.3% от получавалите молнуправир 2 пъти дневно за 5 дни се е наложило да влязат в болница и никой от групата не е починал 29 дни след лечението. При пациентите от плацебо групата се е наложило хоспитализиране на 14.1%, а трима са починали.

Включените пациенти са с лабораторно потвърдена лека до средна форма на боледуване от COVID-19 и със симптоми не повече от 5 дни. Всеки от тях е имал поне един рисков фактор като затлъстяване или напреднала възраст. Според компанията медикаментът е ефективен срещу всички варианти на коронавируса.

Медикаменти от същата категория като молнупиравир са били свързвани с родилни дефекти при тесване на животни, посочва "Ройтерс". От "Мерк" твърдят, че сходни проучвания на молнупиравир - за по-продължително и с по-високи дози от прилаганите при хората - показват, че той не засяга ДНК на бозайниците. Степента на странични ефекти е същата при молнупиравир и плацебо пациентите, допълва компанията без да дава подробности.

Молнупиравир не може да предизвика генетични промени в човешките клетки, казват още от "Мерк". Но по време на теста мъжете е трябвало да се въздържат от сексуални контакти или да използват контрацептиви. От жените също се е изисквало да използват средства за предпазване от забраменяване, посочва "Ройтерс".

Компанията има договор с правителството на САЩ за 1.7 млн. (плюс още 3.5 млн. под условие) курса на лечение на цена от 700 долара единият. Цената за договорите с други правителства ще се определя според нивото на доходите в съответната държава (има споразумение за лицензиране на лекарството за няколко производителя в Индия, които да снабдяват страните с ниски и средни доходи). "Мерк" смята, че до края на годината може да произведе 10 милиона курса на лечение.

Компанията е в трета фаза на проучване на молнупиравир и за предотвратяване заразяването от коронавируса.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Да
    Да
    2 -4
    16:31, 3 окт 2021
    Както казах всичкото е за адски много пари.Скоро сатанистите и техните подлоги ще висят по стълбовете
    • 🦘
      🦘
      3 -1
      17:05, 3 окт 2021
      Ако сатанистите и техните подлоги увиснат по стълбовете, на Земята няма да остане жив човек.
    • Да
      Да
      1 0
      07:51, 4 окт 2021
      Направо се разтапям при мисълта за този момент когато всичките хуманоиди ще заминат на майната си
Последни новини