От х:

Днес в x:

Трета доза в Ковид кабинетите в Хасковско от утре. Д-р Илиев: Препоръчителна е само за рисковите групи

    Във всички ваксинационни Ковид кабинети на територията на Хасковска област и при личните лекари от утре започва ваксинацията срещу вируса с трета игла. Това съобщиха от РЗИ-Хасково.

    В регионалните здравни инспекции в страната този следобед е изпратена официална информация от Министерството относно прилагането на бустерната доза.

    Реваксинацията не е задължителна. Тя е препоръчителна за определени рискови категории.

    При част от хората постигнатият имунитет е по-нисък, което поставя в риск лица от определени социални и възрастови групи.

    В тази връзка и предвид становището на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката, прилагането на бустерната доза се допуска за имунокомпрометирани лица, като тези например с ХИВ инфекция или имунни дефицити, за лица с онкологични заболявания, хора с трансплантации или такива на имуносупресивна терапия, на хемодиализа или на цитостатична или кортикостероидна терапия.

    Като рискова група са определени и хората от домовете за възрастни хора, медицинския персонал, както и лицата над 65-годишна възраст.

    За прилагане на трета доза ваксина, лицето трябва да е със завършен ваксинационен курс от две дози при двудозовите схеми и една доза при еднодозовите схеми, съгласно дозировката, определена в кратката характеристика на препарата.

    Реимунизация ще се извършва след изминали поне 180 дни от датата на поставяне на последната доза. Реваксинацията е само за лица над 18-годишна възраст и ще се извършва само иРНК ваксина.

    Предстои изготвянето на сертификат за поставена бустерна доза.

    Мнението на д-р Аспарух Илиев, завеждащ Лаборатория по инфекции към университета в Берн за Haskovo.net по темата:


    Д-р Илиев, бихте ли коментирал накратко за сайта Haskovo.net поставянето на трета доза ваксина на хора, които са решили да направят това, но не са в препоръчаните рискови групи.

    Поставянето на трета доза при хора с недобре изграден имунитет, хора над 65 години, хора с подтиснат имунитет, с ракови заболявания и т.н., е препоръчително и хубаво. Но засега данните показват за ваксинираните хората с нормален имунитет, без тежки хронични заболявания, повлияващи имунитета под 65-годишна възраст, че в период от 5 до 6-7 месеца имат добър имунитет. Същото важи и младите хора между 12 до 18 години, ако не са от някоя от тези рискови групи с подтиснат имунитет. Така че на този етап не бих препоръчал при тях поставяне на трета бустерна доза и да не се избързва ненужно. В момента, в който има данни дали имунитетът е добър, дали има смисъл от такава доза, тогава вече най-вероятно такава препоръка би била изказана и към останалите извън рискови групи. Като тази препоръка ще бъде съобразена и с най-точния момент за поставянето на бустерната доза.

    Но много хора следят антителата си и когато те са ниски изпадат в паника, какъв е съветът ви към тях?

    Моята молба е да не се следят антителата като критерий за поставянето на тази трета бустерна доза, тъй като наличието на нормален клетъчен имунитет, което не е видимо от антителата, може да е достатъчно, за да предизвика една много добра защита.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Va
      Varior
      14 -5
      20:16, 29 сеп 2021
      Къде е кмета и неговата администрация да дадат пример и пред журналистите да си сложат по една игла показно?
      • Am
        ambg
        6 -3
        23:34, 29 сеп 2021
        За тях глюкоза
        сироп
    • 2
      Аз
      Аз
      4 -1
      10:18, 30 сеп 2021
      Аз чакам некадърния кмет да се боцне, а аз ще чакам 5 тата доза, ха ха.
    • 3
      Гл
      Глупости
      0 -1
      20:29, 1 окт 2021
      Само на тъпия вирус ли ще правят реклама
    Последни новини